Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/adorable-little-boy-and-girl-playing-with-toy-train-3771505/
Copiii sunt bucuria oricărei familii, dar necesită atenție și îngrijire permanentă. Acest lucru este valabil în special pentru bebeluși, care sunt expuși multor factori care le pot pune sănătatea și viața în pericol. Asigurarea unui mediu confortabil și propice dezvoltării lui este esențială pentru ei, dar este importantă și pentru copiii mai mari sau adolescenți. Camera celui mic necesită un pat confortabil, o ambianță creativă și dinamică, o ventilare adecvată, iluminare naturală masivă și o temperatură optimă. Senzația de frig sau de căldură poate influența calitatea somnului și a activităților zilnice, dar și sănătatea și dispoziția copilului. De aceea, este important să acordăm atenție acestui aspect.
Cum determini care este temperatura potrivită pentru copil?
Pentru bebeluși
Menținerea unei temperaturi adecvate pentru bebeluși este foarte importantă, pentru că reduce riscul de supraîncălzire, care este asociat sindromului morții subite. Este greu să stabilești temperatura corectă a camerei doar gândind cum se simte cel mic, pentru că ceea ce credem noi nu coincide mereu cu ce are nevoie cel mic. Modul corect și simplu de a face acest lucru este de a ne raporta la modul în care noi ne simțim în cameră stând la nivelul lor.
Majoritatea adulților dorm în camere răcoroase, pentru că temperaturile mari și păturile groase ne fac să ne simțim inconfortabil și să dormim prost. Dacă înfofolirea și căldura te fac pe tine să transpiri sau să te trezești, imaginează-ți cum se simte bebelușul. Așadar, adaptează temperatura în funcție de cum te simți tu. Cei mai mulți oameni se simt bine când dorm la 20-22 de grade, dar supraveghează bebelușul constant. Dacă se înroșește sau plânge, îi poate fi prea cald. Dacă tremură sau are burtica rece, îi poate fi frig.
Pentru copii mai mari
De îndată ce încep să meargă de-a bușilea, copiii nu mai stau doar în camera lor și nu își mai petrec toată ziua dormind. Trebuie să ții cont însă că ei petrec mult timp pe jos, unde temperatura este mai scăzută, iar pardoseala mai rece decât aerul. Reglează temperatura cu 2-3 grade mai mult decât este necesar, în timpul zilei. Noaptea păstrează însă o temperatură propice pentru somnul copilului, de 19-22 grade.
După primii ani de viață, copilul poate conștientiza și exprima disconfortul termic, așa că este ușor să reglezi temperatura pe placul lui. Multor copii și adolescenți le place să stea în tricou, la 25-27 de grade, dar o temperatură prea mare nu este neapărat sănătoasă, pentru că duce la uscarea aerului, cu consecințe negative la nivelul aparatului respirator. Este mai bine să menții o temperatură de 21-24 grade ziua și 18-22 noaptea.
Cum menții temperatura optimă pentru copil
Specialiștii afirmă că riscul de moarte subită din cauza supraîncălzirii poate fi redus dacă cel mic doarme în aceeași cameră cu părinții, dar, atenție, nu în același pat. Astfel, supravegherea bebelușului se poate realiza mai atent, iar părinții pot sesiza semnele care indică supraîncălzirea și scăderea temperaturii și pot lua măsurile necesare.
Pentru a evita oscilarea mare a temperaturii, ai nevoie de o sursă de căldură bună. Poți alege dintre modelele de centrale termice cu condensare. Acestea pot fi controlate prin termostate clasice sau inteligente. Termostatele smart pot să regleze temperatura în funcție de momentul zilei și, în cazul copiilor mai mari, de activitatea lor. Unele termostate smart îți permit să pui senzori în camera copilului, la nivelul pătuțului, astfel încât încălzirea să pornească exact când trebuie.
Temperatura din casă influențează sănătatea și starea generală a copilului tău, mai ales la vârstă mică. Ține cont de sfaturile noastre și încălzește casa astfel încât să îi fie cât mai bine.
Referințe:
Brennan, Dan. “How to Choose the Right Room Temperature for Your Baby.” WebMD, WebMD, 9 Mar. 2021, www.webmd.com/baby/what-is-the-right-room-temperature-for-a-baby.