An de an, in intreaga lume, un numar mare de femei sunt nevoite sa isi intrerupa sarcina deoarece fatul nu s-a fixat in locul potrivit. Sarcina extra-uterina este o urgenta ginecologica si trebuie actionat de urgenta pentru a se evita complicatiile grave. Care sunt simptomele unei sarcini extra-uterine? Cum este confirmat diagnosticul?
Ce este o sarcina extra-uterina?
Se vorbeste despre sarcina extra-uterina atunci cand fatul, adica ovulul fecundat, nu a reusit sa ajunga in uter si s-a implantat intr-un alt loc decat in cavitatea uterina. In majoritatea din cazurile de sarcina extra-uterina, embrionul este implantat – in aproximativ 96% din cazuri – in una din cele doua trompe uterine, care leaga uterul de ovare. O sarcina extra-uterina se poate implanta si intr-un alt loc, spre exemplu la nivelul unui ovar sau in cavitatea abdominala, chiar daca aceste cazuri sunt mai rare.
Cauzele sarcinii extra-uterine
Sarcina extra-uterina poate avea mai multe cauze. Fumatul reprezinta un factor de risc. O sarcina extra-uterina din cinci este legata in mod direct cu fumatul. O boala cu transmitere sexuala anterioara precum salpingita, steriletul sau o sarcina tardiva cresc riscurile.
Care sunt simptomele unei sarcini extra-uterine?
Simptomele perceptibile ale unei sarcini extra-uterine pot fi urmatoarele:
- Intarzierea ciclului menstrual, la fel ca in cazul sarcinii clasice;
- Menstruatie neobisnuita;
- Dureri;
- Sangerare inchisa la culoare, de culoare maro spre negru, deloc abundenta;
- Dureri pelviene laterale: sunt in general unilaterale cel mai adesea;
- Dureri de umeri;
- O senzatie de disconfort in formele mai evaluate sim ai grave;
De notat este faptul ca o sarcina extra-uterina este foarte asemanatoare cu o sarcina clasica, deoarece in formarea sa intra aceiasi hormoni. Persoana in cauza sufera de greturi, varsaturi, somnolenta si dureri de sani. Insa, este foarte posibil si ca sarcina extra-uterina sa fie asimptomatica.
De ce este nevoie de o consultatie de urgenta
Spre deosebire de avortul spontan, care poate avea loc fara consult ginecologic in prealabil sau fara tratament medical, sarcina extra-uterina necesita o interventie de urgenta. Deoarece embironul nu se dezvolta in locul potrivit, risca sa provoace o ruptura a trompei uterine si o hemoragie interna. De aceea, este bine sa se cunoasca simptomele pentru a putea actiona cat mai repede cu putinta.
O ecografie transvaginala va confirma existenta unei sarcini extra-uterine, vizualizand interiorul cavitatii uterine. O sarcina extra-uterina trebuie diagnosticata de urgenta si intrerupta.