reactii adverse vaccin

Reactii adverse dupa vaccin

Daca in articolul trecut am vorbit despre cum pregatim copilul pentru vaccin, astazi vom continua pe aceiasi tema vorbind despre reactiile pe care copilul le poate avea dupa vaccin, ce este normal si ce nu.

Dupa vaccinarea copilului multi parinti sunt ingrijorati, unii pentru ca isi cunosc copii si stiu ca sunt mai sensibili, altii doar pentru ca au auzit prea multe povesti legate de tot felul de efecte secundare. Ca si parinte este normal sa fii ingrijorat de acest aspect si trebuie sa fii bine informat cu ceea ce ar putea urma.

Desii toate vaccinurile pot provoca reactii secundare, realitatea este ca majoritatea tind sa fie usoare și nu dureaza mult.

Reactii adverse frecvente:

- reactii la locul de injectare (durere, inflamatie si roseata)
- febra usoara sau frisoane
- oboseala insotita de durere de cap
- dureri musculare si articulare

Reactii adverse rare:

O reactie alergica imediata si destul de grava, numita si reactie anafilactica, iti poate pune viata in pericol. Aceasta reactie este destul de rara, una la un milion.

Toate aceste reactii sunt normale, inseamna ca vaccinul lucreaza. Corpul copilului lucreaza si creaza anticorpi noi pentru a proteja impotriva bolii reale. In mod normal daca nu apar complicatii cele mai multe dintre aceste simptome vor dura doar 2 sau 3 zile.

Sunati medicul daca:

Febra dureaza peste 3 zile
Durerea dureaza peste 3 zile
Inrosirea sau umflarea dureaza peste 3 zile
Starea copilului se inrautateste

Alte semne pentru care trebuie sa va sunati medicul sunt febra este peste 38,0°C sau daca are peste 40°C si nu se imbunatateste la 2 ore dupa medicamente, atentie doar cele recomandate de doctor. Plansul incontinuu timp de peste 3 ore, rseata sau dungi de culoare rosie in jurul locului de injectare la peste 48 de ore (2 zile) dupa injectare sau roseata sau cu dungi rosii in jurul locului de injectare, mai mare de 2,5 cm sunt de asemenea semne pentru care trebuie sa anuntati medicul.

Sunati la 112 daca:

Copilul are dificultati de respiratie sau inghitire
Copilul nu este este activ sau foarte slabit
Copilul nu raspunde sau este foarte dificil sa il treziti

Desigur va puteti suna medicul daca aveti alte intrebari sau nelamuriri, pentru a stii cum sa gestionati mai bine situatia.

Distribuie
 

Leave a reply