Un an, 52 de săptămâni – este fascinant modul în care un bebeluș se dezvoltă atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Din momentul în care nou-născutul este adus acasă de la maternitate și până în momentul în care împlinește un an, pare că au trecut doar câteva clipe, însă în această perioadă bebe trece prin mai multe etape. Până începi să te obișnuiești cu ținutul în brațe și susținerea gâtului, cel mic începe deja să stea în fund. Nu apuci să te bucuri prea mult de această perioadă că o ia la pas prin casă, pe lângă mobilă sau pereți.
Dacă întrebi orice părinte, îți va spune că primul an din viața bebelușului este extrem de intens, dar trece și foarte repede. Motiv pentru care s-ar putea nici să nu realizezi câteva momente cheie din evoluția sa. Așa că, le amintim noi pentru tine!
Perioada 0-2 luni – bebe mănâncă și doarme
În primele 2 luni, bebe se adaptează cu noul mediu, cu părinții, cu zgomotele din jurul său. Cu toate acestea, nu va fi activ foarte multe ore pe zi. Activitatea sa principală va fi somnul și hrana. În această perioadă este important să urmărești greutatea copilului, iar dacă sugarul nu ia în greutate, să apelezi la un medic – la finalul primei luni ar trebui să aibă cu minim 700 grame mai mult decât greutatea cu care s-a născut. Deși există tot felul de scheme cu greutate ideala copii după care te poți orienta, ar trebui să ai în vedere faptul că fiecare copil are propriul ritm de creștere.
Perioada 2-4 luni – bebe începe să fie activ
La 2 luni încep și primele elemente de motricitate – își mișcă mai mult mâinile, își duce mâinile la gură, își ridică capul. Încă nu este interesat de jucării, dar cu siguranță iubește să te audă vorbind cu el sau cântând. În această perioadă apare și reflexul tonic cervical – sugarul își poate susține capul în plan vertical, din poziția șezând).
Perioada 4-6 luni – bebe apucă cu mâinile
În această perioadă vei observa probabil cele mai mari schimbări la copil – își dublează greutatea de la naștere, își susține bine capul (nu îl mai balansează), se rostogolește pe spate, poate chiar să stea în șezut, cu susținere. Acum poți introduce jucarii textile sau zornăitoare pentru bebeluși pentru că le poate prinde în mână și se joacă cu ele.
Perioada 6-9 luni – bebe explorează mediul înconjurător
De la 6 luni, bebe începe să devină independent, să se joace singur și să exploreze mediul din jurul său. Se mișcă în pat, se rostogolește de pe o parte pe alta, își ridică capul și poate chiar să încerce să se ridice în genunchi, cu sprijin. Vei observa că se întinde după jucării și va începe să le apuce din ce în ce mai bine.
Perioada 9-11 luni – bebe se joacă
Abia acum putem spune cu adevărat că cel mic începe să înțeleagă rostul jucăriilor, chiar dacă la prima vedere nu pare. Vei vedea că va începe să le studieze, să le lovească între ele, uneori și să le arunce. Poate începe să meargă în patru labe – îți recomandăm să folosești protecții pentru prize, colțuri, sertare pentru a-l feri pe cel mic de incidente.
12 luni – bebe merge susținut
Se spune că majoritatea bebelușilor fac primul pas la vârsta de un an. Sunt copii care fac pași de la 9 luni, alții de la un an și jumătate. În această perioadă însă, majoritatea bebelușilor vor merge susținuți și se vor bucura de această activitate. Cu siguranță până la 12 luni vei auzi și primul cuvânt – să fie ”mama” sau ”tata”?
Și așa, fără să îți dai seama, a zburat primul an din viața bebelușului, un an plin de etape importante, cu rol decisiv în dezvoltarea sa.