Obiceiuri importante de insuflat copiilor
Una dintre cele mai dificile sarcini pentru parinti este fara doar si poate, cea legata de obiceiurile pe care sa le insufle copiilor pentru ca acestia sa devina oameni respectabili, care se vor descurca in lumea mare. Este intr-adevar extrem de important sa le insuflam obiceiuri sanatoase si pozitive, astfel incat sa se poata descurca in aceasta lume si sa faca doar bine in jurul lor. Aceasta este, fara indoiala, una dintre principalele responsabilitati ale adultilor fata de copii.
Care sunt deci cele mai bune obiceiuri de insuflat copiilor?
Nu sariti peste micul dejun sau orice alta masa
Micul dejun este, fara indoiala, cea mai importanta masa a zilei unui copil. Intr-adevar, ar trebui sa existe minimum trei mese pe zi si gustari sanatoase intre ele. Dar este prima masa a zilei care ofera energia necesara pentru a face fata sarcinilor zilnice. Daca nu se ia micul dejun, concentrarea va deveni mai dificila
Cititi in fiecare zi. Lectura este cea care ascute simturile, favorizeaza schimbul de cunostinte, dar si cea care promoveaza concentrarea si empatia. Pe langa faptul ca aduce o viziune mai larga asupra lumii.
Uitati-va la etichetele alimentelor. O dieta sanatoasa tine de etichetele produselor cumparate. Astfel stim ce mancam, cantitatile de zaharuri si calorii, data de expirare si data prepararii, ingredientele si aditivii. Putem sa stim si care sunt cele mai benefice.
Fiti intelegatori. Atunci cand copilul tau este nerabdator sau suparat din cauza comportamentului unei alte persoane, aminteste-i ca nici el nu sunt perfecti si intreaba-l pe el daca ar dori sa fie tratat asa.
Dormiti suficient Orele de somn depind de varsta. Intre 3 si 5 ani, copiii au nevoie de 10 pana la 13 ore de somn pe zi. Intre 6 si 13 ani, trebuie sa doarma intre 9 si 11 ore pe zi. Daca nu dorm suficient, performanta lor zilnica scade, pot avea dificultati in a gandi clar si a lua deciziile potrivite.
Limitati timpul pe ecrane. Cand le permiteti sa se uite la televizor, sa fie pe telefon, computer sau tableta, este esential sa stabiliti timpul pe care il petrec in fata ecranului. Puteti fixa si un anumit oras folosind controlul parental.
Efectuati o activitate fizica sau educationala. Aici pot intra de exemplu, dansul, artele martiale, inotul sau tirul cu arcul. Daca micutul tau nu se pricepe la activitati fizice, se poate opta pentru lectii de sah, limba straina, pian sau pictura.