cum sa fii un parinte modern

Cum poti deveni un parinte modern

Reguli pentru a deveni un parinte modern

Construirea unei relatii bune cu copilul tau nu este o sarcina la fel de dificila cum ar parea la prima vedere. Exista o convingere pe scara larga, ca nu poti fi atat un prieten cat si un parinte exigent. Dar, in ansamblu, ce este o prietenie reala? La urma urmei, acesta este respectul pentru o alta persoana si dorinta de a-l vedea fericit si prosper. Toate acestea sunt valabile si pentru parinti. Iar aici,  nu exista nicio contradictie.

Reguli care se impun

  • Respect reciproc
  • Timpul petrecut impreuna in activitati distractive sau in comun
  • Sprijin, acceptare si intelegere
  • Incurajare
  • Rezolvarea problemelor comune
  • .. respect pentru diferenta de varsta

relatia dintre parinte si copil

Cine refuza sa aiba o astfel de relatie cu copilul sau? Desigur, exista o mica diferenta intre prietenia parintelui si a copilului si prietenia a doi adulti sau doi adolescenti. La urma urmei, parintii se simt si sunt responsabili pentru sanatatea si siguranta copilului. Nu poti spune doar "este mare, lasa-l sa-si dea seama". Cel putin nu la o varsta frageda si cel putin pana cand il inveti sa gandeasca si sa inteleaga in mod independent.

Cum sa-l inveti pe copil sa ia decizii in cunostinta de cauza, pentru a face o alegere rezonabila si cum sa-l ajuti sa devina o persoana independenta? Problema este increderea si securitatea. Copiii care au incredere deplina in parintii lor, pot sa aiba propriile opinii si pot sa asculte experienta altor oameni, putand sa faca alegeri proprii. Iata principalele reguli pentru a deveni un parinte modern sau strategia de construire a increderii si prieteniei dintre parinte si copil:

Jucati-va impreuna

Cel putin zece minute in fiecare zi, jucati impreuna jocuri pe calculator sau in aer liber, jocuri sportive, chestionare etc. Citirea in comun nu este importanta, deoarece aceasta trebuie facuta in mod independent.

parinte modern

Trateaza-l cu respect

Exact asa cum ai vrea sa fii tratat si tu. Fii extrem de sincer si intreaba-te daca vrei sa fii tratat intr-un fel sau altul. Respecta interesele copilului pentru muzica, haine, moda etc., chiar daca nu ii impartasesti toate hobby-urile.

Cunoaste interesele copilului tau si manifesta interes pentru ele. Daca copilul are noi abilitati,  invata de la el. Acum, in multe aspecte legate de tehnologia moderna, copiii isi pot consilia parintii si nu exista nimic umilitor in acest caz.

Evita slabiciunea

Nu ataca copilul cu generalizari de genul " intotdeauna faci asa!", indiferent de cat de suparat esti. Nu iti manifesta dezamagirea in privinta lui, daca te astepti la mai mult de la el. Nu-l inspaimanta cu amenintari. La diferite varste, aceste admonestari suna diferit, dar ele intotdeauna lezeaza atat copilul, cat si relatia cu el. Nu spune unui copil ca nu-l iubesti.

Incurajeaza-l

Chiar daca ceva nu iti convine la el, nu face o fata dezamagita. Marcheaza detaliat ceea ce a reusit. Sugereaza-i sa incerce din nou.  Ofera-i copilului sarcini fezabile si realiste, si,  asigura-te ca te bucuri, laudand copilul pentru succesul sau.

Trateaza-l cu intelepciune

Trateaza-l ca pe o persoana inteligenta. Orice interdictie trebuie explicata. Chiar daca ai tras copilul departe de placa fierbinte in ultima clipa,  asigura-te ca i-ai explicat de ce este periculos. Vei fi surprins de cat de putine interdictii si restrictii vor ramane in viata voastra.

Distribuie