În cea mai mare parte a istoriei omenirii, nu au existat diferențe esențiale între modul de viață al generațiilor succesive. Bunicii, părinții și copiii duceau, în mare, același stil de viață, foloseau aceleași unelte și rareori părăseau zona în care s-au născut.
Acum însă, evoluția societății și cea a tehnicii au cunoscut o accelerare fără precedent. De exemplu, pentru un copil născut după anul 2000 pare incredibil că bunicii săi și-au petrecut mai mult de jumătate din viață fără să folosească nici internetul, nici telefoanele mobile. De asemenea, modul în care a evoluat societatea face ca un virus apărut în Asia sau un război declanșat la marginea Europei să determine transformări majore pe plan mondial.
Cum faci față acestor evoluții complexe, pe care nu le poți controla? Întrebarea este valabilă mai ales în mediul de business, puternic concurențial și influențat direct de fiecare eveniment major. Posibile răspunsuri sunt oferite în cadrul unui curs de managementul schimbarii organizat de echipa Brightway®, care încă din 2004 creează și pune în aplicare programe de dezvoltare profesională și personală.
Cui i se adresează și cum se desfășoară un training de managementul schimbării?
Participarea la un astfel de curs se dovedește utilă pentru antreprenori, manageri de top, lideri de echipe și pentru orice persoană care vrea să învețe cum să dezvolte strategii și comportamente adaptative, astfel încât să gestioneze cu succes transformările permanente din jur.
Trainingul pornește de la conștientizarea faptului că avansul tehnologic fără precedent și modul în care a evoluat societatea în ultimele decenii, în special după anul 2000, au făcut ca schimbarea să devină o regulă, să facă parte din normalitatea vieții de zi cu zi. Prin urmarea, capacitatea de adaptare la schimbare este unul dintre principalii factori care determină succesul în viață, în societatea completă a secolului XXI.
Prin intermediul unor simulări, toți participanții la cursul de managementul schimbării se antrenează să gestioneze diferite tipuri de schimbări. Sunt organizate exerciții practice, cu studii de caz desprinse din contextul actual, și sunt utilizate cele mai noi cercetări din domeniul psihologiei comportamentele, precum și cele mai eficiente instrumente de management.

Beneficiile obținute de participanți și de companiile pentru care lucrează
Managementul schimbării poate fi realizat în mod eficient doar de persoane care se cunosc pe sine, din toate punctele de vedere. Prin urmare, participanții sunt îndrumați să își exploreze propriul potențial și, în acest fel, devin capabili să înțeleagă impactul, atât la nivel economic, cât și social sau emoțional, al factorilor VUCA. Acest acronim provine de la 4 termeni din limba engleză care descriu fidel condițiile în care se desfășoară viața contemporană: volatility, uncertainty, complexity, ambiguity sau, în limba română, volatilitate, incertitudine, complexitate si ambiguitate.
Astfel, fiecare cursant devine conștient de sabotorii personali, identifică tiparele de comportament distructiv și blocajele care apar în situații de criză. În locul acestora, participanții sunt antrenați să creeze obiceiuri sănătoase atât în context personal, cât și profesional.
Prin urmare, schimbarea va fi privită din perspective noi, ceea ce permite repoziționarea rapidă și flexibilitatea echipei, cu beneficii evidente pentru companie.
Cu un curs de managementul schimbării, nu te vei mai lăsa luat prin surprindere și nici nu vei mai încerca să controlezi ceea ce nu poate fi controlat, ci vei învăța să tratezi schimbările ca pe oportunități pentru progres personal și profesional!