Atenția este esențială în cadrul procesului de învățare. În cele ce urmează îți vom vorbi despre importanța atenției la copii.
Atenția este un sistem funcțional complex și dinamic care facilitează tratarea informației și permite selectarea unor stimuli necesari realizării activităților senzoriale, cognitive și motorii. Altfel spus, pentru a duce la bun sfârșit orice proces cognitiv, este necesar ca mecanismele atenționale să acționeze. Drept urmare, am putea spune că atenția în cadrul procesului de învățare este esențială.
Atenția în timpul studiului
Pentru un randament școlar ridicat, este necesar să studiem, cu toții suntem conștienți de acest lucru. Însă, în momentul în care învățăm, se întâmplă să ne pierdem atenția, un lucru care poate depinde de doi factori:
- Externi: locul în care studiem, timpul alocat studiului, zgomotul, sursele de distragere a atenției din exterior;
- Interni: neliniște, oboseală, nervozitate, stres, etc;
Drept urmare, este necesar să ne asigurăm de faptul că un copil studiază într-un mediu propice, care răspunde unor criterii adecvate. Condițiile optime pentru studiu sunt:
- Același loc întotdeauna;
- Încăpere luminată în mod adecvat, bine aerisită;
- Temperatură confortabilă;
- Nicio sursă de distragere a atenției;
Importanța atenției în procesul de învățare
Pentru a învăța este extrem de important să ai o atenție adecvată. Două tipuri de atenție sunt necesare pentru a studia și pentru a învăța:
Atenția selectivă: capacitatea de a selecta aspecte pertinente, inhibând alți stimuli;
Atenție susținută: capacitatea de a rămâne concentrat asupra unei sarcini pe o perioadă mai lungă de timp;
Acest lucru presupune menținerea unei stări de alertă pentru a răspunde la stimulii din jur, astfel încât stimulii pertinenți să fie luați în considerare și semnalele nepertinente să fie ignorate. Este esențial ca un copil să aibă parte de un somn de calitate pentru a fi cât mai activ cu putință în timpul momentelor de învățare pe timp de zi. Altfel va fi obosit, atât fizic cât și mental, ceea ce va duce la o diminuare a capacității de concentrare.
În plus, pentru menținerea unui nivel adecvat de atenție, un anumit interes și o anumită motivație sunt necesare. Cu cât elevii iubesc mai mult o materie, cu atât vor asimila cu mai mare ușurință conceptele și cunoștințele prezentate deoarece sunt interesați să asiste în mod activ la ore și depun efort în cadrul realizării legate de asimilarea materiei.