Dinții de lapte sau dinții temporari, priviți doar ca o fază tranzitorie în dezvoltarea copilului, reprezintă, de fapt, o componentă vitală a sănătății orale pe termen lung. Deși sunt temporari, dinții de lapte au multiple funcții și roluri în dezvoltarea armonioasă a aparatului dento-maxilar, contribuind la masticație, vorbirea corectă, ghidarea erupției dinților permanenți și menținerea echilibrului spațiului interdentar necesar pentru o ocluzie corectă. Orice anomalie de dezvoltare poate avea repercusiuni asupra dentiției definitive și asupra sănătății orale de mai târziu.
Dinții de lapte și etapele dezvoltării orale
Procesul de erupție al dinților de lapte începe, în general, în jurul vârstei de 6 luni și se finalizează la aproximativ 3 ani. În total, un copil va dezvolta 20 de dinți de lapte. Momentul cand se schimba dintii de lapte variază, dar în mod obișnuit, procesul de înlocuire a dinților temporari cu cei definitivi începe în jurul vârstei de 6 ani, odată cu erupția primilor molari permanenți și se finalizează până la vârsta de 12-13 ani, când dentiția definitivă devine completă.
Dinții de lapte cad prea devreme sau nu cad: când este o problemă?
Pierderea prematură sau persistența prelungită a dinților de lapte reprezintă două situații clinice care pot influența semnificativ dezvoltarea dentiției permanente și, implicit, sănătatea orală pe termen lung.
Pierderea prematură a dinților de lapte, indiferent de cauză, poate duce la deplasarea dinților permanenți aflați în proces de erupție. Migrarea dinților poate provoca malpoziții sau înghesuiri dentare, ce determină necesitatea efectuării unui tratament ortodontic. Pe de altă parte, persistența prelungită a dinților de lapte poate împiedica erupția normală a dinților permanenți și poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea unor probleme de ocluzie.
Consecințele pe termen lung ale unei igiene deficitare a dinților de lapte
Cariile dentare care afectează dinții de lapte pot avea implicații semnificative asupra sănătății orale. Infecțiile netratate pot afecta mugurii dentari permanenți în dezvoltare, sporind riscul de hipoplazie dentară sau alte defecte de structură ale smalțului. Mai mult, inflamațiile cronice ale țesuturilor de susținere din jurul dinților temporari pot avea efecte pe termen lung asupra parodonțiului dinților permanenți. S-a observat că, în rândul copiilor cu carii extinse ale dinților de lapte, predispoziția de apariție a bolii parodontale la dinții definitivi este mai mare.
Problemele dentare survenite în copilărie, precum și tratamentele restaurative incomplete sau incorect realizate, pot afecta formarea unor obiceiuri de igienă orală corecte și pot crea un precedent pentru o sănătate orală precară în viața adultă.
Importanța tratamentului ortodontic precoce
În cazul în care se constată anomalii dentare, intervenția ortodontică timpurie este recomandată. Deși tratamentul poate părea costisitor pentru părinți, acesta previne numeroase complicații care pot apărea în viața de adult a copilului. În plus, cat costa un aparat dentar safir sau orice alt tip de dispozitiv ortodontic depinde de complexitatea cazului și de durata tratamentului; așadar, costul poate varia semnificativ de la un pacient la altul.
Medicii stomatologi atrag atenția asupra importanței efectuării investigațiilor necesare, încă din copilărie, la apariția oricărui semn de malocluzie, înghesuire dentară sau spațiere excesivă. Doar astfel se poate interveni din timp pentru păstrarea integrității dinților temporari și implicit a celor definitivi.