In zilele de astazi copiii nostri sufera cel mai mult pentru ca nu avem timp sa gatim, daramite sa gatim o masa sanatoasa. Din ce in ce mai multi copii in zilele noastre mananca fast-food si noi, parintii lor, nu le oferim intotdeauna alegerile alimentare sanatoase care sunt acum disponibile. Un studiu din 2016 a constatat ca 91% dintre parinti si-au hranit copiii cu mancare rapida, in crestere fata de 79% in 2010. Acelasi studiu a mai aratat ca, desi aproape toti parintii au raspuns pozitiv la optiunile mai sanatoase pentru copiii lor, doar aproximativ jumatate dintre ei le-au dat o optiune mai sanatoasa in masa copiilor lor.
Riscurile alimentelor Fast Food
Obezitatea este doar una dintre numeroasele probleme de sanatate pentru care copiii vor fi expusi riscului prin consumul mai frecvent de fast-food. Mancarea rapida are in principal calorii goale si nu are valoare nutritiva, lasand corpul infometat de vitamine, minerale si alti nutrienti-cheie necesari unui copil in crestere. In plus, mancarea rapida este incarcata cu mai multe grasimi, zahar si sodiu decat au nevoie copiii, iar consumul de alimente nesanatoase poate avea consecinte negative asupra sanatatii in timp, cum ar fi obezitatea, diabetul, bolile de inima si alte probleme de sanatate.
Cand norma pentru copii este sa manance fast-food de aproximativ 2-3 ori pe saptamana, acestia prezinta riscul de rinita, astm si eczeme si, mai tarziu, ca adolescenti, acnee. Si asta nu provine din grasimi, ci din caloriile goale si din produsele din faina alba. Riscul de astm este de aproximativ 25% pentru copiii mai mici si creste pana la 40% pentru adolescenti.
Daca un copil mananca fast-food de 4-6 ori pe saptamana in mod regulat, riscul pentru probleme de memorie si concentrare creste. Cercetarile sugereaza ca grasimile cu continut ridicat de saturati gasite in alimentele rapide sunt cele care pot avea un impact negativ asupra functiei si memoriei creierului, inclusiv asupra vitezei si flexibilitatii memoriei si asupra memoriei prospective (amintindu-va sa faceti ceva). Acest lucru va duce la probleme la scoala cu invatarea si retinerea si, desigur, mai tarziu in viata, la locul de munca.
Studiul din 2016 a mentionat, de asemenea, ca peste o treime dintre parintii care si-au hranit copiii cu mancare rapida, le-au dat mese de dimensiuni regulate, in loc de mesele copiilor. Fiecare masa este de aproximativ 1500 de calorii – aproape intreaga cantitate calorica pentru un adult pentru o zi!
Alte probleme de sanatate pe care le aduce consumul de mancare rapida (si nu numai copiilor, ci si adultilor) includ constipatia, balonarea si cariile dentare. Iar excesul de sodiu din alimente poate duce la colesterol ridicat, boli de inima, inclusiv aritmie, accident vascular cerebral si atacuri de cord mai tarziu in viata. De asemenea, riscul de pietre la rinichi si boli de rinichi.
Deoarece mancarea rapida are toate acele calorii goale, poate impiedica un copil sa participe la activitati extracurriculare. Mancarea rapida nu ofera substante nutritive adecvate pentru activitatea fizica. Nutrienti pe care i-ati obtine din consumul de fructe si legume proaspete. Si lipsa activitatii fizice nu numai ca tine copiii in afara grupurilor de colegi, ci si afecteaza sanatatea fizica si mentala. Lipsa activitatii fizice contribuie la obezitate si copiii vor suferi, de asemenea, de depresie, imagine corporala scazuta si stima de sine scazuta.
Optiuni sanatoase
Copiii nostri invata de la noi, nu neaparat ceea ce spunem, ci ceea ce facem. Actiunile noastre spun mult si copiii nostri sunt observatori dornici. Daca noi parintii schimbam modul in care mancam sau cel putin ceea ce mancam atunci cand iesim, si le oferim copiilor nostri optiunile sanatoase disponibile (desi acestia cu greu sunt anuntati bine), vor invata sa manance sanatos si sa le transmita la maturitate proprii copii. Optiunile sanatoase pot include comandarea fructelor in loc de cartofi prajiti sau apa in loc de sifon pentru acea masa de hamburger, sau ar putea fi mancarea la un restaurant mai sanatos. Slujbele noastre, stilul nostru de viata ne exclud in mare parte capacitatea de a manca o masa gatita acasa tot timpul, dar atunci cand putem, sa mancam sanatos nu ar trebui sa fie exceptia, ci regula.
Asta inseamna ca nu mai trebuie milkshake-uri? Fara cartofi prajiti? Fara hamburgeri? Toata bunatatea aceea grasa, care picura de gol de branza? Nu, inseamna sa il retrogradezi la iesirea ocazionala in familie (Citeste: lunar sau bisaptamanal). Pentru ca nu putem spune niciodata. Mancarea rapida ar trebui sa fie un deliciu. O muscatura rapida intre antrenamentul de baseball si recitalul de pian, cand se intampla prea multe si nu sunt suficiente ore in zi. Si cand mergeti, adaugati alternative sanatoase, mai degraba decat cartofi prajiti grasi sau milkshake-uri bogate in calorii. Faceti alegerea sanatoasa pentru copiii vostri, astfel incat acestia sa poata trai, in cuvintele nemuritoare ale lui Spock, mult timp si sa prospere.