Afecțiunile stomatologice la copii constituie o problemă majoră, deoarece pot influența nu doar sănătatea orală a celor mici, ci și sănătatea lor generală. Facilitate de neglijarea igienei orale și a controalelor stomatologice, problemele dentare la copii au devenit tot mai frecvente în ultimii ani, în general din cauza expunerii mai ridicate a copiilor la alimente bogate în zaharuri.
Care sunt cele mai comune afecțiuni orale la copii?
Cariile dentare, inflamația gingivală și infecțiile orale constituie cele mai frecvente probleme dentare cu care copiii se pot confrunta. În plus, o altă problemă frecvent întâlnită la copii o reprezintă alinierea incorectă a dinților, care poate afecta ocluzia dentară (modul în care dinții superiori și cei inferiori se potrivesc între ei în momentul închiderii gurii).
Deoarece pot crește riscul de afecțiuni orale, problemele de aliniere a dinților necesită o atenție specială, fiind de preferat tratamentul ortodontic încă de la vârste fragede. În funcție de complexitate, un tratament ortodontic la copii presupune utilizarea fie a unui aparat dentar metalic, ceramic sau din safir, fie a unor dispozitive mobile.
Cum poți depista afecțiunile orale la copii?
Identificarea cu precizie a afecțiunilor orale la copii presupune efectuarea unui control stomatologic, preferabil într-un cabinet stomatologic copii. Semnele care pot semnala o afecțiune orală includ:
– durerea dentară sau gingivală;
– sângerările gingivale, apărute în special în timpul periajului dentar;
– respirația urât mirositoare;
– problemele de mestecare sau de înghițire;
– apariția unor decolorări sau a unor pete pe suprafața dinților.
De cele mai multe ori, însă, o examinare orală nu este suficientă pentru identificarea problemelor orale, deoarece afecțiunile stomatologice pot fi asimptomatice. Prin urmare, este posibil să fie necesare și alte teste sau investigații suplimentare pentru a diagnostica problemele orale la copii.
Ce analize pot fi necesare?
Pentru a depista o afecțiune orală la copii, în general sunt necesare aceleași examinări ca în cazul adulților. Radiografiile dentare constituie standardul în evaluarea sănătății orale și sunt adesea utilizate în diagnosticarea problemelor dentare, precum cariile, infecțiile dentare sau alte afecțiuni. Radiografiile dentare oferă medicului pedodont o imagine detaliată a dinților, gingiilor și osului maxilar și pot ajuta la identificarea problemelor dentare în stadii incipiente.
Cât de sigure sunt radiografiile dentare la copii?
Radiografiile dentare sunt proceduri extrem de sigure, utilizate pe scară largă în practica stomatologică, atât la copii, cât și la adulți. În unele situații, precum în cazul copiilor foarte mici sau a celor cu diferite probleme de sănătate, pot fi necesare precauții suplimentare.