Cum poți încerca să determini copiii să aibă un comportament pe care ți-l dorești? Care este secretul educației sau al parentingului? Sunt unele dintre întrebările pe care mulți părinți și le adresează. Dar oare aceștia știum cum să își critice în mod constructiv copiii?
Este vorba despre a ajunge la un echilibru între a fi capabil de a fi expliciți asupra comportamenului pe care îl dorim să îl dezvolte, dar nu de a restrânge stilul lor sau de a le distruge stima de sine.
Critica constructivă este cea care poate duce la o dorință de ameliorare a comportamentului.
Printre principalele sale beneficii:
- Poate întări stima de sine deoarece copiii sunt provocați să fie mai buni.
- Le dă mai multă încredere în ei deoarece grație ei, copii înțeleg că părinții lor au încredere în ei și în capacitățile lor.
- Favorizează cea mai frumoasă relație cu copiii.
Cum poți deci face critici constructive copiilor?
Dă dovadă de respect și de asertivitate.
În acest fel, atunci când faci o observație, te vei asigura de faptul că ai un copil care se poate conecta la ceea ce spui și că nu o va lua în mod personal. Dacă faci comentarii care adună negativitate sau agresivitate, cu siguranță că și copilul se va apăra.
Trebuie să fii atent și la tonul vocii și la limbajul corporal
Nu fă critici personale.
Atunci când vrei să faci o critică constructivă, ideal ar fi să arați cu degetul comportamentul sau sarcina pe care vrei să o modifici și să nu faci referire la persoana în cauză. Astfel că, în loc să îi spui unui copil că este extrem de dezordonat, mai bine îi spui că ai nevoie ca el să colaboreze mai mult pentru a te ajuta să păstrezi ordinea în cameră.
Observațiile trebuie să fie doar pozitive
Spiritul nostru funcționează mai bine atunci când auzim doar mesaje pozitive. Învață și care este direcția potrivită, ce trebuie să facă, unde trebuie să se îndrepte. Astfel că, în loc să spui nu lăsa toate firimiturile pe masă, îi poți cere copilului să curețe masa după micul dejun.
Fii exemplu
Numeroși copii învață mai ușor atunci când sunt capabili să vadă comportamentul dorit. Poți chiar să încerci să faci împreună cu el, lucrurile pe care vrei să le obții de la el. În acest fel, îl poți ghida cel mai bine.