Categorie: Educatie

Reguli de aur in educarea unui copil
Reguli de aur in educarea unui copil

reguli de in educarea unui copil

Iata 8 reguli de aur care te vor ajuta sa iti educi copilul intr-un mod ideal:

Regula 1:

Nu te angaja niciodata in educatia copilului, atunci cand esti intr-o stare proasta. Baza fundamentelor unui stil efectiv de instruire in familie, este o situatie emotionala pozitiva. Educatia copiilor este una dintre cele mai frumoase activitati ale unei persoane si trebuie neaparat sa fie insotita de o buna dispozitie, de calm, in special pentru a putea comunica.

 Regula 2:

Determina ce vrei de la copil, explica-i si apoi afla, care este parerea sa despre acel lucru. Copiii nu repeta viata parintilor lor, sunt destinati sa mearga pe propriile lor cai. Si nu doresc in mod necesar acelasi lucru ca si tine. Prin urmare, este mai bine sa convii asupra unor puncte de principiu. Regula 3: Asigurarea independentei. Educa-l, dar nu-i controla fiecare pas.  Adultilor nu le place atunci cand cineva intervine in treburile lor, isi indreapta actiunile, impun solutii gata facute etc. Si pentru copii este la fel.  Cu toate acestea, copiii sunt oameni neexperimentati. Si , desi si-ar dori sa faca anumite lucruri singuri, nu le pot face, decat cu ajutorul adultilor, care trebuie sa fie plini de tact, in timp util si rezonabili.

Regula 4:

Cel mai bun nu solicita o solutie gata, ci arata calea spre ea si, din cand in cand, stabilizeaza copilul pe caile sale catre un anumit obiectiv, care sunt atat corecte cat  si false.

Regula 5:

Nu pierde momentul in care a realizat primul succes.
Nu astepta niciodata o ocazie speciala. Lauda-ti copilul pentru fiecare pas reusit. Acest lucru il va sustine emotional, deoarece copilul simte ca realizarile sale nu au trecut neobservate.

Regula 6:

Fa un comentariu in timp util, evalueaza imediat actiunea si fa o pauza  pentru a intelege ce s-a auzit. Orice corectie trebuie facuta imediat dupa observatie.

Regula 7:

Principalul lucru este evaluarea actului si nu a individului.
Din pacate, in acest moment, aceasta este cea mai comuna si cea mai grava greseala a parintilor. „Esti rau” – este o estimare a persoanei, si,  potrivit ar fi sa spui  „in aceasta situatie ai actionat prost”, care este o estimare a unui act. Este necesar sa explici in mod specific care este eroarea si de ce a gresit copilul. Daca o actiune este criticata si nu o persoana, copilul nu are nevoie sa se apere sau sa-si faca temeri inutile, teama de pedeapsa, minciuni fortate etc. Dintr-o analiza stricta, chiar rigida, dar calma si corecta a actului, se naste credinta in puterea proprie, in justitia parintelui, in coerenta lui.

Regula 8:

Daca mangai copilul atunci cand a gresit, acesta va simti ca simpatizezi cu greseala lui, si atunci va crede in el, in ciuda supravegherii atente. Esenta omului si a actiunilor sale nu sunt la fel. Nu exista rabdare pentru mama si tata. Fiecare copil poate realiza mult, dar pentru aceasta trebuie sa vada scopul final. Pe masura ce fotbalul fara goluri se transforma intr-o batalie fara sens cu mingea, asa si viata fara scop nu este decat un lant de impulsuri haotice.

Copiii si intrebarile despre sex
Copiii si intrebarile despre sex

copiii si intrebarile despre sex

Copiii si intrebarile despre sex

Copiii vor sa stie despre sex si propria lor sexualitate si este foarte greu pentru parinti sa vorbeasca despre asta cu ei. De ce este asa? Deoarece este dificil sa vorbesti despre sex cu oricine, nu numai cu copii, ci si cu un prieten sau o prietena, un doctor si chiar si cea mai apropiata persoana din lume. Din moment ce aceasta tema include o multime de senzualitate, relatie de subtilitate intre parteneri, stereotipuri culturale, atitudini mostenite de la parinti si pe parcurs dobandite in viata, cum sa vorbesti cu un copil despre sex si unde sa-ti gasesti cuvintele?

Copii sunt curiosi, toti sunt interesati si nu inteleg prea multe. Si la toate acestea, adesea se adauga o ceata a complexelor oamenilor maturi, rusine, jena si temeri, pentru ca nu stii daca alegi abordarea corecta sau gresita pentru asta. Cum poti face fata acestei sarcini dificile si in acelasi timp sa nu le faca rau copiilor?

copiii si intrebarile despre sex

Cand e timpul sa vorbesti despre sex

Intrebarea nevinovata „cum am venit pe lume” este pusa chiar si de copiii de trei ani. La varste diferite, copiii sunt interesati de lucruri diferite, si pun intrebari in moduri diferite. Daca un copil de patru ani intreaba de unde vin copiii, atunci poate fi suficient sa stie ca celula mamei si celula tatalui sunt conectate si un copil poate aparea astfel. La varsta de patru ani nu-i pasa de sex. Cand un copil de sapte ani pune aceasta intrebare  sau cum se naste un copil, atunci trebuie sa spui mai multe despre asta.

Este foarte important sa ne gandim la cum sa oferim o educatie sexuala potrivita copiilor nostri. Vorbind despre sex ar trebui sa fie exact o conversatie in care copiii si adultii participa in masura egala sau aproape egala. Nu trebuie sa tii o prelegere si nu conteaza daca aceasta conversatie o faci cu un copil de trei ani sau cu un adolescent. Alegerea tonului corect, de incredere este foarte important. In acelasi timp, este important sa lasi copilul sa stie ca toate intrebarile sale sunt indreptatite, iar tu va trebui sa incerci sa raspunzi la toate.

Arta de a fi parinte, tu cum iti educi copilul?
Arta de a fi parinte, tu cum iti educi copilul?

arta de a fi parinte

Arta de a fi parinte, tu cum iti educi copilul?

Nimeni nu invata in mod special arta de a fi parinte, insa viata presupune ca parintii, atunci cand se ocupa de copii, ar trebui sa fie profesori, psihologi si pediatri. Pentru a fi o mama buna sau un tata bun, trebuie sa inveti toata viata si sa iti amintesti ca toate nemultumirile, toate nedreptatile, orice cruzime, toate acestea sunt imprimate in sufletul copilului. Si pentru tot restul vietii sale va fi impresionat de evenimentele din copilaria sa indepartata. Numai de  parinti, care sunt persoane adulte, depinde ca aceste amintiri din copilarie sa fie pline de bucurie sau pline de tristete.

Copii diferiti cresc in familii diferite

Un lucru este clar: conflictul adultilor, cruzimea, rautatea si egoismul lor sunt reflectate dureros in copii. Ele devin aceleasi caractere pentru ei si continua „traditia” parinteasca. Unii oameni se intreaba de unde au unii copii un astfel de caracter?  Poti ocupa o pozitie inalta arbitrar in societate, dar daca acorzi putina atentie copiilor, nu te intereseaza sau, din cand in cand, doar din datorie te intereseaza problemele copiii, acestia vor fi, cel mai adesea, nefericiti.

arta de a fi parinte, tu cum iti educi copilul

Din scrierile copiilor, iata cateva fragmente si, probabil, poate ca te vei regasi intr-una dintre aceste afirmatii:

  • Avem o familie mare si prietenoasa, imi place familia mea.
  • Nu ne certam niciodata, ne ajutam reciproc in orice.
  • Am o familie frumoasa, o pretuiesc.
  • Astept cu nerabdare weekend-ul, pentru ca intreaga noastra familie mare se va intalni.
  • Familia mea este mica, dar prietenoasa.
  • Imi place si de mama si de tata pentru ca ma iubesc.

Copii au nevoie de ingrijire si intelegere. In ceea ce priveste copiii, este important sa gasesti un mijloc eficient de educatie. Daca iti scuturi copilul la fiecare cerere sau dorinta a lui, il privezi chiar si de cea mai mica independenta, in viitor, egoismul lui va creste. Daca o sa cresti un copil intr-o atmosfera de agresivitate care se invecineaza cu cruzimea, copilul devine agitat si agresiv. Insa, daca vei creste copilul in armonie, iubire si prietenie, copilul tau va fi cel mai fericit.