Odihna este esentiala pentru dezvoltarea copiilor

Odihna este esentiala pentru dezvoltarea copiilor

Toata lumea stie ca o persoana petrece aproximativ o treime din viata sa dormind. Un copil doarme in medie 18 de ore pe zi, iar somnul copilului la varsta de un an este de aproximativ 13 ore pe zi. Acest model este valabil si pentru toate animalele terestre. In copilarie toti copiii au activitate motrica minima si durata maxima de somn. Pe masura ce cresc in varsta, activitatea creste, iar durata somnului scade.

Odihna la copii

Odihna este o conditie naturala, regulata si necesara pentru aproape orice fiinta. Alternarea somnului si a vegherii este influentata de ritmurile circadiene si este reglementata de factori hormonali si de mediu. Somnul este un proces de odihna a creierului si intregului organism, iar nevoia de somn fiziologic este evidentiata, in special prin simptomele care apar.

somnul la copii

Faza de somn REM este deosebit de importanta pentru organismul in curs de dezvoltare. Studiile au aratat ca suprimarea somnului REM la copiii de varsta frageda, creeaza probleme de comportament (tendinta de agresiune). S-a constatat ca lipsa de somn se poate manifesta prin comportamentul slab al copiilor. 

Astfel, intr-un studiu recent, cercetatorii finlandezi au demonstrat ca la copiii a caror durata de somn este limitata, riscul aparitiei unor probleme cu comportamentul si tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie, sunt crescute.

Pe baza analizei statistice, durata scurta a somnului s-a dovedit a fi un factor semnificativ statistic, care afecteaza hiperactivitatea si impulsivitatea. Un somn scurt intareste simptomele tulburarilor comportamentale, astfel incat copiii trebuie sa asigure durata adecvata a somnului, pentru a evita simptomele tulburarii comportamentale.

Spre deosebire de un adult, corpul copilului se dezvolta in mod activ. Se stie ca procesul de crestere depinde de interactiunea mai multor hormoni. In timpul zilei, hormonul de crestere este in stagnare, iar noaptea, in timp ce copiii dorm, sangele acumuleaza cea mai mare cantitate de hormon.

Distribuie