Copilul tau sufera de anxietate sociala? Iata cateva sfaturi pentru a-l ajuta
Ai impresia ca ai un copil care ar putea suferi de anxietate sociala? Nu poate stabili anumite relatii cu cei din jur sau cu colegii sai si resimte cel mai adesea, teama, angoasa sau rusine in fata situatiilor din viata de zi cu zi?
In acest articol, vom vorbi despre cativa parametri care permit evaluarea anxietatii sociale la copii.
Anxietatea sociala la copii. Anxietatea sociala a fost evaluata intr-o maniera stiintifica pentru a se sabili cativa parametri, printre care:
-teama de valorizare negativa din partea prietenilor de aceeasi varsta.
– anxietate.
– teama sociala.
– depresie.
Este important ca toti parintii sa stie ca, pentru ca anxietatea sociala sa fie tratata, acest lucru nu ar trebui sa afecteze mediu familial.
Cum stii daca ai un copil care sufera de anxietate sociala?
In ce tipuri de situatii se poate manifesta anxietatea sociala? Parintii si profesorii sunt cei care o pot detecta, in urmatoarele cazuri, de exemplu:
– Copilul este ingrijorat din cauza faptului ca este hartuit, ca cineva isi va bate joc de el sau ca il va vorbi pe la spate.
– Ii este greu sa ii spuna cuiva sa vina sa se joace cu el sau sa invite pe cineva din cauza faptului ca ii este teama de respingere.
– Copilului ii este rusine sa vorbeasca in public.
Folosirea Internetului in acest caz ar trebui sa fie limitata si ar trebui sa fie controlat accesul copiilor la Internet.
Anonimatul si libertatea oferite de catre Internet sunt o buna modalitate pentru copii sa isi faca noi prieteni si sa le partajeze temerile sau nelinistile. Dar, Internetul poate sa fie un risc daca ai un copil care petrece prea mult timp fara supravegherea parintilor.
Unele studii arata ca exista o relatie intre anxietatea sociala si hartuirea scolara. In acest caz, este esential sa vorbesti cu profesorii pentru a sti care le este perspectiva.
Sa vorbesti cu profesorii poate sa fie un lucru util si atunci cand se detecteaza unele probleme in performanta scolara a copilului. Daca aceste probleme apar dintr-o data si fara motiv aparent, ar trebui sa se suspecteze o anxietate sociala.
Trebuie sa tii cont de acest lucru, daca ai un copil care nu se simte bine alaturi de colegii sai. Astfel, poate ca nu va reusi sa duca la bun sfarsit unele sarcini. De exemplu, sa vorbeasca in fata altor elevi sau sa nu duca la bun sfarsti munca in echipa.