Și dacă bebelușul are o alergie alimentară? De mai bine de 20 de ani, alergiile alimentare la copii sunt în continuă creștere. Cei mai frecvenți alergeni sunt ouăle, lapte de vacă, arahidele, peștele și fructele cu coajă.
Ce este o alergie alimentară?
În principiu, orice aliment poate declanșa o alergie alimentară. Aceste alergii alimentare nu apar decât la câteva ore de la consumarea alimentului sau chiar la câteva zile de la expunere.
Alergia la proteina de vacă este mai frecventă, mai ales la copilul cu vârsta de sub un an. Cea mai bună prevenire este alăptatul în primul an de viață al bebelușului.
Simptomele alergiei alimentare
Unele alergii alimentare se pot manifesta imediat și extrem de puternic încă de la introducerea primelor biberoane cu lapte de vacă. Bebelușul va avea reacții diferite, cutanate, respiratorii și digestive:
- Urticarie;
- Vărsături;
- Edem;
- Diaree;
- Diferite neplăceri și disconfort;
Bebelușul poate manifesta în egală măsură un comportament întârziat cu o serie de simptome mai difuze:
- Colici;
- Eczemă;
- Constipație;
- Tulburări ale somnului;
Important! La cea mai mică bănuială de alergie alimentară, trebuie să ai grijă să notezi totul: natura alimentului, reacțiile bebelușului, data și ora mesei și neplăcerile întâlnite.
Alergie alimentară: cum îngrijim bebelușul?
Diagnosticul de alergie alimentară se bazează pe un interogatoriu în jurul obiceiurilor alimentare ale bebelușului, antecedentelor sale alergice personale și familiale. După realizarea unor teste de către medic (patch test pentru alergia la lapte) care permit identificarea alimentelor în cauză, acestea din urmă sunt eliminate pentru o perioadă din alimentație. Astfel, cu cât informațiile sunt mai precise, cu atât sarcina medicului de a pune un diagnostic corect este ușurată. Poți păstra și etichetele produselor alimentare pe care bebelușul le-a consumat în ultima perioadă.
În unele cazuri, eliminarea alimentelor asociate va trebui efectuată în egală măsură pentru tratarea unei alergii alimentare: laptele de vacă, de capră, de măgăriță sau alunele și fructele cu coajă. În cazul sugarilor care au dezvoltat o alergie alimentară la laptele de vacă încă de la introducerea primelor biberoane de lapte, nu te îngrijora: există în farmacii hidrolizați capabili să înlocuiască foarte bine celelalte tipuri de lapte. Este vorba despre un lapte artificial al cărui proteine au fost segemntate pentru a-l face hipo-alergenic.
Boli asociate cu alergia alimentară
Atenție, alergia alimentară nu trebuie confundată cu intoleranțele alimentare. În acest caz, copilul poate prezenta:
- Reacții toxice legate de prezența unui contaminant în alimentație;
- Reacții pseudo-alergice, unele alimente nu face decât să reproducă aceleași simptome ca în cazul unei alergii;
- O intoleranță la lactoză legată de ingerarea neadecvată a zahărului din lapte (lactoză) de către intestin.