Știai că banda de alergat este echipamentul cu cea mai îndelungată utilizare în domeniul fitness și continuă să fie prezentă în fiecare sală de sport de pe mapamond? Simplă și eficientă, aceasta oferă unul dintre cele mai înalte grade de versatilitate dintre toate aparatele destinate sportului. Altfel spus, este un aparat care dă posibilitatea utilizatorului de a merge sau alerga, cu diferite viteze și la diverse înclinații ale suprafeței de rulare, efectuând o gamă largă de antrenamente, de la exerciții cardio cu intensități variate până la programe de recuperare.
Ce faci, însă, când banda de alergat nu mai pornește? Cum depistezi cauzele și cum intervii pentru a remedia situația? Iată câteva recomandări utile venite din partea specialiștilor!
Sursa de alimentare, cablurile sau firele libere împiedică pornirea aparatului
În funcție de model, anul fabricației, perioada de utilizare și starea echipamentului, poți încerca să depistezi și să rezolvi eventualele probleme ajutându-te de cartea tehnică a aparatului. Înainte de orice intervenție, efectuează verificările de rutină la care se apelează în general atunci când un echipament electrocasnic nu mai funcționează.
Începe printr-un control rapid al sursei de alimentare și al cablurilor aferente. Cablul de alimentare este conectat la o priză de lucru? Butonul de alimentare este aprins pe consolă sau pe panoul de control al benzii? Există fire libere care ies din aparat? În cazul în care ai depistat unele probleme, încearcă să le rezolvi pas cu pas sau cere ajutorul firmei de asistență. Dacă nu ai găsit nicio neregulă din acest punct de vedere, poți continua investigațiile cu alte verificări.
Cheia de siguranță nu este în poziția corectă
Cel mai frecvent motiv din cauza căruia banda de alergat nu mai pornește este că frâna, numită uneori cheie sau comutator de siguranță, a fost apăsată. Aceasta se află de obicei pe partea din față a benzii, lângă cablul de alimentare.
După cum probabil știi, modelele din această categorie de articole sportive sunt dotate cu un buton de oprire de urgență, care blochează automat banda în cazul unei probleme. De exemplu, dacă te accidentezi sau cazi în timp ce alergi pe suprafața de rulare, poți apăsa butonul de siguranță pentru a opri dispozitivul, evitând riscul de rănire și agravare a loviturii suferite.
Așadar, dacă remarci că acest comutator blochează pornirea, adu-l în poziția corespunzătoare și continuă antrenamentele. În cazul în care banda de alergat nu are în dotare cheia de siguranță, trebuie să cauți cauzele în altă parte.
Întrerupătorul este la “0” în loc să fie la “1”
O altă verificare de rutină este cea a întrerupătorului. În ce poziție se află acesta? Dacă este în poziția 0, întoarce-l spre 1 și vezi dacă acesta a fost motivul pentru care echipamentul nu a pornit.
Alimentarea dispozitivului poate fi întreruptă și din cauza siguranțelor din panoul electric al casei. O supraîncărcare în rețea poate scoate din circuitul electric aparatul tău, rămânând fără tensiune. În acest caz, va trebui să înlocuiești siguranța electrică din panou dacă a fost arsă sau să o repui pe poziție dacă a sărit din consolă.
Banda de alergat este un excelent “antrenor” atunci când dorești să faci mișcare în confortul propriului cămin. Pe lângă îmbunătățirea stării generale de sănătate, a sistemului cardiovascular și a condiției fizice, un program de slăbire pe bandă te va ajuta să arzi caloriile într-un ritm foarte rapid. Folosește-o în mod regulat și vei cunoaște rezultate excepționale!