Păstrarea laptelui matern: tot ce trebuie să știi despre acest subiect
Laptele matern are numeroase beneficii asupra sugarului însă alăptarea nu este mereu posibilă pentru toate mămicile, mai ales dacă sunt la muncă sau în deplasare. Soluția? Extragerea acestuia și păstrarea sa pentru a avea un stoc prevăzut pentru bebeluș.
După ce nasc, majoritatea femeilor aleg să își alăpteze bebelușul. Recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății, laptele matern îi permite bebelușului să beneficieze de numeroasele proteine conținute dar și de anticorpi, enzime și hormoni care protejează bebelușul de infecții sau de anumite boli. OMS-ul recomandă ca alăptatul să dureze minim șase luni.
Chiar dacă alăptatul reprezintă un moment privilegiat dintre mămică și copil, există câteva inconveniente mici care vin să tulbure rutina zilnică a proaspetei mămici. Spre exemplu, dacă mămica se reîntoarce la muncă mai repede, nu își mai poate alăpta bebelușul însă există o alternativă: laptele matern poate fi extras și păstrat.
Cum se poate extrage în mod eficient laptele matern?
Pentru extragerea laptelui matern mămica are două posibilități: acesta se poate extrage în mod natural sau se poate folosi o pompă de sân. Prima metodă constă în masarea sânilor cu ajutorul unor mișcări circulare până când laptele începe să curgă din mameleoane. Înainte de a începe extragerea laptelui nu uita să te speli bine pe mâini. Un alt mic detaliu: cel mai bine este să alegi un loc liniștit pentru extragerea laptelui pentru a nu fi distrasă sau stresată de anumite elemente din mediul exterior.
Pompa de sân constituie un aparat care se așează pe mameleoane pentru extragerea laptelui și beneficiază de un sistem de pompare cu ajutorul căruia iese laptele. Există mai multe tipuri de pompe de sân precum pompa manuală, pompa de sân electrică dublă.
Cum se păstrează laptele matern?
Dacă te-ai decis să păstrezi laptele matern și să îl folosești la nevoie, există mai multe etape de respectat pentru păstrarea calității acestuia. Prima etapă: spală-te bine pe mâini cu apă caldă și săpun. Instalează-te mai apoi într-un loc liniștit și confortabil cu biberonul și cu pompa de sân alături. În ceea ce privește păstrarea acestuia, există mai multe posibilități. Dacă laptele este extras o singură dată, într-o cantitate mai mare, pune laptele în biberon după care așează-l în frigider la o temperatură mai mică de 4 grade. Dacă recuperarea laptelui se face în mai multe etape, nu vărsa laptele cald în biberonul pus deja la frigider ci într-un alt biberon. Cel mai bine ar fi să notezi data și ora pe fiecare biberon în parte.