Când vine vorba despre educație, există o regulă pe care niciun părinte nu ar trebui să o încalce: mâncarea nu trebuie folosită ca recompensă sau ca pedeapsă.
Să ai grijă de obiceiurile alimentare încă din copilărie este importantă pentru ca toți copiii să dezvolte o relație sănătoasă cu propria lor mâncare. Mâncarea nu este un obiect de negociere, ci elementul esențial al vieții. Prin urmare, nu ar trebui utilizat în alt scop decât alimentar.
Nu folosi mâncarea ca pedeapsă
Când un tată îi spune fiului său că ar trebui să mănânce legume pentru că s-a purtat rău, el favorizează asocierea dintre acest tip de mâncare și pedeapsă.
Este posibil ca subconștientul copilului să înregistreze că acest consum de legume este ceva rău pentru el și acest lucru poate ajunge să îi creeze antipatie. Micuțul înțelege la rândul său că un consum de legume este o obligație și nu un obicei sănătos.
Același lucru este valabil și atunci când copilul este privat de consumul unui aliment care îi place din cauza comportamentului său. De exemplu, când tatăl avertizează copilul că nu va mânca desertul lui preferat pentru că nu a vrut legume la cină.
În acest fel, copilul asociază că anumite alimente sunt o pedeapsă în timp ce altele sunt recompense. În general, acestea sunt alimente nesănătoase nesănătoase.
Nu folosi mâncarea nici ca recompensă
Pentru a inculca obiceiuri alimentare sănătoase, este important să introduci alimente naturale și bogate în nutrienți, precum și să restricționezi alimentele procesate sau nedorite. Deși ultima opțiune este permisă în ocazii speciale, nu trebuie niciodată folosită pentru a recompensa sau pedepsi comportamentul copilului.
Aceste metode de parenting sunt nepotrivite deoarece condiţionează copilul să acţioneze pe bază de recompensă sau pedeapsă şi nu îi permit să reflecteze asupra acţiunilor sale.
În acest fel, micuțul se obișnuiește să-și modifice comportamentul atunci când vine un stimul extern. Mai mult, el nu înțelege pe deplin importanța reală de a face sau nu acțiunile pe care vrem să le schimbe.
În ziua în care nu se pedepsește/răsplătește, nu se mai obțin rezultatele dorite. Acest lucru se întâmplă deoarece copilul își pierde interesul de a-și îmbunătăți comportamentul dacă nu primește nimic în schimb.
Prin urmare, folosirea recompenselor sau pedepselor nu aduce o schimbare de atitudine ci o adaptare a comportamentului în funcție de propriile interese ale copilului.
Același lucru este valabil și atunci când părinții nu sunt acolo pentru a monitoriza comportamentul copilului. Neavând nici recompense, nici pedepse, micuțul decide cum să acționeze, dincolo de ceea ce își doresc părinții.
Este foarte important de știut că folosirea alimentelor ca monedă de schimb nu este o strategie adecvată de parenting.