Ultimele studii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii ne recomanda alaptarea bebelusilor in primele 6 luni exclusiv cu laptele matern.
Dupa varsta de 6 luni pana la 1 an, laptele matern continua sa ramana optiunea principala, insa in functie de nevoile nutritionale ale celui mic mama poate completa cu o formula de lapte.
Laptele matern
Laptele matern are combinatia perfecta de proteine, grasimi, vitamine si carbohidrati de care cel are nevoie. Nu exista nici un aliment mai sanatos sau mai complet de atat pentru sanatatea celui mic.
Leucocitele sunt celule care se gasesc numai in laptele matern si ajuta la lupta impotriva infectiilor. Asadar laptele matern contine reteta ideala de anticorpi, celulele vii, enzime si hormoniii. Toate astea nu pot fi adaugate si nu se regasesc in nici o formula de lapte.
Continut nutritional din laptele matern este diferit la fiecare femeie in parte, si contine toti nutrientii necesari, anticorpii si alti factori importanti pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului.
Beneficiile alaptarii
Asa cum am spus mai sus laptele matern este un aliment complet si foarte bogat in substante ce protejeaza bebelusul de infectii oferindui imunitatea de care are nevoi. Alaptarea va ajuta pe cel mic ca peste ani sa nu sufere de boli precum diabetul, obezitatea si astmul.
Alaptarea va ajuta ajutat mamicile sa se refaca mai repede dupa nastere. Se reduce si riscul de cancer la san sau cancer ovarian.
Avantajele alaptarii sunt foarte multe, va ajuta atat mamica cat si pe cel mic din multe puncte de vedere. Proteinele din laptele matern sunt foarte usor de digerat de bebelus, calciul si fierul va fi mai usor asimilat de catre organismul bebelusului.
Cel fel de lapte dam la bebelusi dupa 1 an
Dupa primul an de viata copii pot primi lapte de vaca, fara sa se depaseasca cantitatea de 100 ml pe zi. Chiar si degresat nu trebuie sa devina un aliment pe care cel mic sa-l consume regulat deoarece poate produce afectiuni metabolice, diaree, dureri abdominale si deficite nutritionale.
Foaret multi parinti nu stiu ca sistemul digestiv al copilului nu poate digera laptele de vaca, mai ales sugarii cu varsta pana intr-un an. Laptele poate provoca probleme de sanatate asupra rinichilor si a ficatului.
Mai degraba se poate opta pentru iaurt si branza de vaci dulce. Se stie ca iaurtul fermentat pe cale naturala este bogat in proteine si minerale si poate fi asimilat usor chiar si de bebelusi. Iaurtul simplu se poate introduce in alimentatia copiilor incepand cu varsta de 7-8 luni.
Laptele reprezinta o sursa importanta de calciu la copii, ei trebuie sa consume zilnic cel putin o jumatate de litru de lapte.