Uneori, lactația pornește mai greu sau arată unele semne de slăbiciune…cum putem stimula lactația? Exista o serie de elemente de favorizat pentru a stimula producția de lapte. În cele ce urmează vă oferim câteva trucuri și sfaturi în acest sens.
Stimulează lactația punând bebelușul la sân mai des. Un gest banal dar esențial, eficient pentru favorizarea producerii de lapte este punerea bebelușului cât mai des la sân. La cel mai mic semn de trezire al bebelușului sau dacă apare un reflex de supt, profită de acest lucru pentru a pune bebelușul la sân. Părerile sunt unanime: nu trebuie să aștepți ca bebelușului să i se facă foame, să ceară lapte. Prea înfometat sau prea obosit, bebelușul riscă să nu sugă în mdod corect.
Stimulează lactația cu ajutorul unor ceaiuri și infuzii din plante. Există numeroase ceaiuri special concepute pentru mămicile care alăptează. Sunt eficiente, cu condiția să bei cât mai multe cești pe zi. În magazinele bio, în farmacii sau pe Internet, ai de unde alege mai multe varietăți. Mai economic, ceaiul special pentru alăptare făcut în casă reprezintă în egală măsură o alternativă excelentă. Rețeta este extrem de simplă: amestecă fenicul, chimion și anason stelat în apă caldă. Lasă la infuzat și gata.
Stimulează producția de lapte cu ajutorul unui regim special pentru alăptare. Efectele anumitor alimente asupra lactației sunt cunoscute de mai multă vreme. Printre ele se numără feniculul, smochinele, migdalele și nucile de cajou. Nu ezita să consumi aceste alimente mai des, pe întreaga perioadă a alăptării.
Homeopatia în ajutorul alăptării. Pentru a face față unei scăderi a laptelui, homeopatia este recomandată în special. Punctele forte ale acestei medicini alternative? Este 100% compatibilă cu alăptarea și nu prezintă niciun efect secundar. Înainte de fiecare alăptat în parte, poți lua cinci granule de Ricinus 5CH și Alfalfa 6DH. Dacă problema persistă, îndreaptă-ți atenția spre un consilier în alăptare sau o specialistă în alăptare.
O mamă relaxată, odihnită și sănătoasă este o mămică care va reuși să aibă mult mai mult lapte decât o mămică stresată și obosită. Odihenște-te cât mai mult, citește, ascultă muzică când ai posibilitatea, fă tot ce crezi că te relaxează.
În momentul în care bebelușul dă semne că este sătul, după ce a băut lăpticul dintr-un sân, mămica trebuie să i-l ofere și pe al doilea, chiar dacă micuțul este prea obosit să mai sugă. Ar fi indicat ca ambii sâni să îi oferi de cel puțin două ori pe zi, pentru că așa se mărește cantitatea din sânul mămicii.