Ai un copil care plange foarte repede, care se enerveaza pentru un Da sau pentru un Nu, care nu vrea sa asculte sfaturile, care urla si tranteste?
Te afli in fata unor situatii care arata ca inca mai ai de-a face cu dezvoltarea continua a creierului copilului si ar trebui sa fii cat mai prudent atunci cand reactionezi la furtunile sale emotionale, la tantrumuri sau schimbari de dispozitie.
Invatarea reglarii emotionale sau a gestionarii emotiilor este un proces lung in dezvoltarea copilului sau a adolescentului. S-a demonstrat un lucru – creierul uman este in continua dezvoltare, o dezvoltare intensa, de la structurarea sa pana la varsta de 25 de ani.
Deci atunci cand pe copil il apuca un tantrum in supermarket brusc, pe cand doar acum cinci minute ai avut o discutie de oameni mari cu el, normal ca este derutant. Acest lucru este legat de imaturitatea diferitelor parti ale creierului sau.
Acest lucru in plus, va poate duce si pe voi ca parinti, sa va simtiti maniosi, frustrati, nerabdatori si « fara arme » deoarece nu mai stiti cum sa reactionati. Puteti fi tentati sa amintiti care sunt regulile si sa le aplicati in consecinta, sa ridicati tonul, sa ignorati crizele sau sa aplicati o pedeapsa fizica.
Toate reactiile se pot explica prin ideile raspandite in ultimii ani in domeniul educatiei si prin intensnitatea sentimentului de neputinta care apare la parinte in fata unui tantrum.
Dar, datorita avansului pe care il au cunostintele stiintifice cu privire la dezvoltarea creierului, stim acum foarte bine ca aceste reactii sunt neurofiziologice si normale in dezvoltarea unui copil.
Iata care sunt strategiile la care trebuie sa apelezi.
– detaseaza-te de situatie.
– respira.
– decodeaza ceea ce simti.
Trebuie sa dai un model si sa fii un model. Trebuie ca si parintii sa fie si ei la randul lor zambitori, caldurosi si sa vorbeasca cu calm.
De asemenea, trebuie sa se aseze la nivelul copilului pentru a-l mangaia, pentru a-l consola si pentru a fi psihic si fizic alaturi de copil.
Mai puteti incerca sa ii distrageti atentia si sa se focalizeze asupra unui lucru care ii place. Compromisurile sunt si ele o solutie buna atunci cand vrei sa calmezi un copil.
Felul in care vei ajuta copilul in criza il va ajuta la structurarea creierului. Nu este vorba aici despre o lupta de putere unde parintele va iesi pierzator. Este mai degraba vorba a-l calma si a-l invata sa isi gestioneze mai bine emotiile.