Ce trebuie sa faci pentru a castiga respectul copiilor? Cateva sfaturi utile
Pentru a avea niste copii care te respecta, este foarte important ca tu sa le fii un exemplu. Recunoasterea diferentelor, dar si intelegerea sunt niste valori care sustin echilibrul si aromonia familiala. Si experientele recente au confirmat faptul ca este mai usor sa se abordeze bucuria atunci cand aceasta este bazata pe intelegere.
Cum poti inculca notiunea de respect copiilor tai? Sau ce poti face pentru a rezolva situatiile conflictuale din viata de zi cu zi? Iata cateva sfaturi utile de care sa tii cont.
Toate aceste sfaturi trebuie sa aiba in comun intelegerea. Sa fii parinte inseamna sa fixezi anumite limite, dar nu inseamna sa impui anumite lucruri obtuze sau irationale.
Pentru a avea copii care sa te respecte, impune limite. Copiii trebuie sa stie cu certitudine unde sa se opreasca sau ceea ce pot si nu sa faca. Este responsabilitatea parintilor sa impuna clar anumite limite, dar mai ales sa intreprinda si actiunile respective pentru a se realiza.
Este usor sa spui Nu, dar acest lucru trebuie sa se faca cu explicatii sau cu argumente.
Nu inunda copilul cu intrebari, ci mai degraba informeaza-te. Copiii traiesc experiente importante si interesante. Dar nu inunda copilul cu intrebari, asteapta sa vina el la tine deoarece emotiile nu se traduc atat de usor in cuvinte.
Cand va fi pregatit, va raspunde. Lasa copilul sa resimta ceea ce simte fara presiune, lasa emotiile sale sa se transforme in mod progresiv in cuvinte si cand este pregatit, fii gata sa asculti.
Pentru a obtine respectul unui copil, trebuie sa ii respecti si alegerile. Copiii sunt autonomi, este prima lectie pe care trebuie sa o inveti. Si atunci cand sunt autonomi, ei sunt cei care iau deciziile.
Consecinta acestei autonomii este faptul ca un copil nu va alege mereu lucrurile pe care le alegi tu pentru el.
De asemenea, este foarte important sa asculti cu atentie un copil. Sa il asculti, dar si sa il privesti in ochi. O comunicare fluida si atenta este cea care va crea cele mai frumoas legaturi.
Nu minti un copil. Daca vei face asta, vei pierde autoritatea in fata lui. Chiar daca sunt anumite probleme pe care nu doresti sa le abordezi, minciuna are picioare scurte.
Exemplul propriu este cea mai buna autoritate. Exemplul este scoala autoritatii si a respectului. Cel mai bine ar fi deci sa practice ceea ce predici. Sa nu uitam ca mereu copiii isi imita parintii.