În ciuda eforturilor tot mai mari de a oferi acces cât mai multor oameni la o educație financiară bună, subiectul banilor rămâne tabu în multe dintre casele românilor. Există o reținere în a discuta despre asta asta între:
- Soți;
- Părinți și copii;
- Părinți și copiii adulți.
Există studii care sugerează că cei care vorbesc despre economiile și cheltuielile lor au relații mai sănătoase cu dragi și pot avea chiar mai multe șanse să-și atingă obiectivele financiare.
Subiectul banilor poate avea o încărcătură emoțională și deschiderea în fața acestui subiect ar putea părea dificil uneori. De ce? Pentru că are acest subtext emoțional precum teama de a fi judecați. Sentimentul de rușine sau o etichetă de tipul “prea conservator” sau “de modă veche” apar uneori în urma unor discuții despre obiceiurile financiare personale. De asemenea, subiectul poate fi tabu și pentru că este considerat a fi nepoliticos să discuți cu cineva despre veniturile și bunurile tale.
Cuplurile căsătorite care nu împărtășesc viziunea lor pentru viitor, nu discută deschis despre veniturile, cheltuielile sau datoriile personale, cât și lipsa unor obiective financiare comune, ar putea avea de suferit datorită zidurilor ridicate în jurul acestor subiecte.
Un sondaj din 2021 pentru National Endowmental for Financial Education a scos la iveală faptul că 43% dintre participanți au comis “infidelitate financiară”, adică au ascus fie o achiziție, un cont bancar sau numerar față de partenerul lor. 16% dintre aceștia au mințit cu privire la valoarea veniturilor sau a creditelor de nevoi personale și a datoriilor pe care le aveau.
Niciodată nu este prea târziu să îmbunătățiți situația în care vă aflați. Prin verbalizarea viziunii voastre pentru viitor și lucrând împreună la realizarea unor obiective comune, puteți consolida și îmbunătăți încrederea în cuplu. Nu vei ști niciodată ce anume determină deciziile tale sau ale partenerului tău în a economisi sau cheltui, însă pentru a putea identifica și rupe aceste tipare (potențial) nesănătoase, trebuie întâi să puteți discuta deschis despre asta, evitând presupunerile sau etichetările.
Părinții vorbesc adesea despre bani în spatele ușilor închise de teamă că, copiii lor ar putea auzi prea multe, împărășind astfel informații private cu persoane din afara familiei sau s-ar putea îngrijora inutil datorită felului în care este gestionat bugetul familiei.
Într-adevăr, copiilor mici nu trebuie să le dai prea multe detalii despre situația creditelor bancare sau a creditelor nebancare, veniturile sau felul în care gestionezi bugetul familiei, dar au totuși nevoie să audă un dialog sănătos despre valorile voastre legate de bani. Odată ajunși la vârsta potrivită, le poți explica felul în care voi ca familie vă alocați bugetul, de ce sau cum economisiti și mai ales, cum vă prioritizați obiectivele financiare.
Generațiile mai în vârstă, în special cele din anumite regiuni sau care provin dintr-o cultură diferită, sunt mai reticente în a împărtăși cu copiii lor adulți informații despre venituri, credite sau datorii, economii sau cheltuieli curente. Lipsa unui dialog confortabil în jurul acestui subiect ar putea fi și unul dintre motivele pentru care unii oamenii aleg să apeleze la un credit bancar sau credit IFN pentru a rezolva anumite situații financiare neprevăzute sau pentru a pune în aplicare anumite planuri personale.