Bebelusul tau a luat celebra boala gura-mana-picior? Pregateste-te de o invazie de bubite de mici dimensiuni. Nu te ingrijora, chiar daca este una din cele mai frecvente afectiuni ulcerative la copii, nu este deloc grava.
Care sunt simptomele bolii gura-mana-picior?
Bubite mici aparute la nivelul gurii, mainilor si picioarelor. Semnele si simptomele sunt cel putin suspecte. Responsabil de aceste eruptii cutanate este un virus – cunoscut sub numele de coxsackie, din familia enterovirus, mult mai activ pe timp de vara si la inceput de toamna. Perioada de incubatie in cazul bolii gura-mana-picior, adica perioada scursa intre infectie si aparitia primelor simptome este de 2-10 zile. Aceasta boala extrem de contagioasa afecteaza in special copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 5 ani.
Daca bebelusul prezinta mici vezicule la nivelul gurii, pe palmele mainilor, pe picioare, are febra, nu are pofta de mancare, se plange ca il doare gatul (daca este mai mare si vorbeste), se confirma: este vorba despre boala gura-mana-picior.
Care este modalitatea de transmitere a bolii gura-mana-picior?
Virusul se transmite prin saliva, secretii nazale si in contact direct sau indirect cu fecalele infectate. Transmiterea virusului se efectueaza in egala masura si prin manipularea obiectelor sau alimentelor murdare. Din cauza acestei modalitati de transmitere, unele locuri colective sunt propice contaminarii: cresele, gradinitele, cantinele sau piscinele.
Ce tratament exista in cazul bolii gura-mana-picior?
Daca banuiesti ca micutul tau are aceasta boala trebuie sa consulti medicul pediatru pentru confirmare. Adevarul ca nu exista un tratament pentru aceasta boala, doar cateva remedii pentru a calma simptomele. Un sirop pentru scaderea febrei si eventual un gel anesteziant de aplicat pentru bubitele aparute in interiorul gurii. Medicul mai poate prescrie antiseptice sub forma de pomada, de aplicat pe bubite. Boala gura-mana-picior este benigna si nu le pune probleme copiilor. In majoritatea din cazuri, bubitele nu sunt dureroase si nu provoaca mancarimi.
Boala gura-maini-picior tine cam o saptamana, in functie de gravitatea sa. Unii copii dezvolta o forma mai usoara. In cazurile mai grave, bebelusul poate fi contagios timp de 12 zile.
Sfaturi
Daca bebelusul tau are boala gura-maini-picior, cel mai bine este sa eviti mancarurile calde, mancarurile condimentate sau bauturile acidulate precum sucul de portocale si sa mizezi pe o alimentatie rece pana cand bubitele incep sa dispara. Opteaza pentru compoturi si pentru alimente usor de consumat. Trebuie sa ai in vedere adoptarea unor masuri de igiena precum spalatul pe maini inainte de prepararea mesei, dupa ce ai schimbat scutecul bebelusului si dupa ce i-ai sters nasul.