Cariile dentare la copii

Cariile dentare la copii

Multi parinti au tendinta de a ignora cariile dentare la cei mici, pentru ca sunt dinti de lapte si se schimba oricum, ei bine specialistii ne informeaza ca ignorand cariile dentare la copii pot aparea probleme de sanatate dentara mai grave.

Din pacate cariile dentare la cei mici sunt tot mai frecvente la cei mici, apar deja la dintii abia erupti. Cauza principala ramane alimentatia bogata in dulciuri si igiena dentara.

Parintii nu trebuie sa ignore si nu neglijeze vizitele periodice la stomatolog, inca de la varsta de 1 an. La fel ca si la adulti, sanatatea dintilor este foarte importanta. Tratamentul dintilor temporari si al dintilor permanenti tineri poarta numele de pododontie.

Cariile dentare la copii

Aparitia cariilor la copii, la fel ca si la adulti au la baza bacterii streptococcus mutans care ridica aciditatea din cavitatea bucala si scad nivelul calciului si al fosfatilor din structura smaltului dentar. Practic distrug substantele minerale care ne protejeaza dintii.

Aceste bacterii se dezolta mult si sunt ajutate de resturile de alimente ramase in gura pentru mai mult timp, de exemplu peste noapte. Sunt streptococi ce se hranesc cu carbohidratii ramasi in cavitatea bucala. Puterea lor scade sau dispare daca dintii sunt periati corect si
se se utilizeaza ata dentara.

De retinut

Toate aceste microorganisme daunatoare nu se gasesc nativ in flora normala a celor mici. Specialistii cred ca tocmai adultii ii contamineaza cand intra in contact cu ei atunci cand ii saruta: pe frunte, manute, etc. De altfel nu este recomandat sa fie hraniti cu aceasi lingura sau sa nu se foloseasca sub nici o forma alte obiecte care intra in contact cu cavitatea bucala a adultului.

De asemenea lipsa fluorului atrage aparitia cariilor. La cei mici este recomandat sa se foloseasca pasta de dinti cu adaos de fluor, care ajuta la indepartarea a placii bacteriene si reduce riscul aparitiei cariilor

Recomandari

Fara dulciuri - Dulciurile raman una din cauzele principale ale aparitiei cariilor si ar trebui oferite celor mici destul de rar.

Vizita la stomatolog - vizitele periodice la medicul stomatolog il vor face pe cel mic sa se obisnuiasca cu acesta, se va preveni sau trata din timp orice problema dentara.

Alimentatia - Trebuie asigurata o alimentatie echilibrata, bazata pe fructe si legume si cat mai putine dulciuri.

Igiena dentara - Cei mici trebuie sa se spele corect pe dinti, de doua ori pe zi cu o pasta de dinti fluorurata, recomandata de medicul dentist.

Distribuie
 

Leave a reply