Programarea genetica, explicatia faptului ca fetitele se joaca cu papusi si baietii cu masinute

Desi exista si cazuri in care baietii prefera sa se joace cu papusi si fetitele cu masinute, acestea sunt destul de izolate. Cel mai adesea, jucariile preferate ale unei fetite implica case papusi, hainute, ustensile de bucatarie si lucruri foarte colorate, iar jucariile pe care le prefera baieteii sunt mai tehnice sau orientate catre sport: masinute, avioane, lego sau mingi.

De ce se intampla asta, insa?

De-a lungul timpului, cercetatorii aun incercat sa gaseasca tot felul de explicatii, unele mai interesante decat altele. Conform unor cercetatori copiii sunt atrasi intuitiv de jucarii care pot sa ii ajute in viata, conform altora este doar rezultatul influentei pe care o are societatea asupra fiecarui individ iar potrivit celor mai multi, preferintele sunt date de mostenirea genetica.

Se pare ca mostenirea genetica este explicatia cea mai plauzibila, mai ales in conditiile in care s-au facut numeroase studii in acest sens. Un studiu realizat in Georgia, SUA, a aratat ca nu doar oamenii prefera jucariile in forma aceasta, ci si maimutele. Maimutele femele au ales intotdeauna papusile iar masculii s-au jucat cu obiecte care se misca.

Totusi, nu a fost chiar dintotdeauna asa. Preferintele s-au dezvoltat de-a lungul timpului, fiind bazate pe activitatile zilnice ale oamenilor.

Pentru ca o perioada foarte indelungata de timp masculii ieseau la vanatoare si femelele stateau acasa, avand grija de copii si facand lucruri migaloase si statice ( cum ar fi cusutul), aceste obiceiuri au fost inregistrate in mostenirea noastra genetica. In ultimii ani insa, lucrurile tind sa se schimbe. Intr-o societate in care nu mai avem nevoie sa vanam iar femeile fac din ce in ce mai des lucruri considerate a fi de barbati, este influentata si genetica.

Astfel, daca ai un baietel caruia ii place sa se joace cu papusi sau o fetita careia ii plac masinutele, nu este absolut nicio problema. Tot ceea ce ai de facut este sa iti incurajezi copilul sa faca ceea ce ii place si sa ii gasesti un drum cat mai lin in viata. Pentru asta, la varste fragede trebuie sa te asiguri ca ii oferi jucarii care sa ii ofere distractie si in acelasi timp sa il ajute sa se dezvolte din punct de vedere personal.

Foarte multe jucarii de acest fel poti gasi pe www.catenlunasistele.ro , un magazin cu jucarii realizate din lemn, unde grija pentru cei mici este maxima iar jucariile sunt construite in asa fel incat sa le creeze amintiri de neuitat.

Distribuie
 

Leave a reply