Oare sunt un parinte suficient de bun

Oare sunt un parinte suficient de bun?

Orice om are o istorie din copilarie daca a fost foarte ranit emotional, iar acest lucru il poate afecta chiar si atunci cand este deja adult. Adesea, astfel de povesti sunt legate de parinti. Toti difera unul de celalalt, iar in orice relatie inevitabil exista neintelegeri, diferente de opinie si confruntare. Deci, nu fii tentat sa fii parinte ideal, deoarece acest lucru pur si simplu nu exista. Toata lumea face greseli. Este perfect normal sa fii doar un  parinte suficient de bun. Un parinte suficient de bun:

  • este mental echilibrat;
  • este capabil sa mentina relatii pe termen lung;
  • poate distinge propriile nevoi si dorinte de nevoile si dorintele copilului;
  • are empatia sau capacitatea de a se putea pune in rolul unui copil;
  • are abilitatea de a actiona in mod consecvent si previzibil, oferind un sentiment de siguranta copilului;
  • are abilitatea de a-si controla impulsurile in situatii dificile care implica copilul si de a suporta calm atat reactiile pozitive, cat si pe cele negative.

Un parinte relativ bun, mentine o relatie buna in siguranta intre mama si tata, in special pentru  copilul sau. Relatiile dintre parinti trebuie sa reflecte respectul reciproc, sprijinul reciproc si capacitatea de a face fata conflictelor. In ciuda faptului ca este destul de dificil pentru un copil sa suporte certuri intre parinti, conflictele fac parte din viata si nu pot fi evitate cu totul. 

Copiii nu ar trebui sa aiba iluzia ca niciodata nu exista certuri intre parinti, pentru ca ei cu siguranta vor observa tensiunea interioara, dar parintele poate oferi modalitati constructive de rezolvare a conflictelor prin exemplul sau.

sunt un parinte bun

Sfaturi pentru a fi un parinte bun

  • Fii sincer - atat fata de tine cat si fata de ceilalti. Nu incerca sa atingi obiectivul prin manipulare.
  • Exprima-ti sentimentele si gandurile in mod calm, astfel incat sa poti fi inteles, dar nu-ti impune obiectivul pentru a arata cat de profund ranit esti sau ce fel de durere traiesti.
  • Daca simti ca esti gata sa te superi, fa o pauza pentru a discuta totul mai tarziu. Tipetele, insultele si amenintarile nu apartin unor moduri constructive de rezolvare a conflictelor.
Distribuie