cornul si laptele

Programul cornul si laptele 2019-2020

Copii vor primi si in urmatorul an scolar lapte si corn, iar daca totul va decurge bine poate fructe si legume. Guvernul a alocat 540 de milioane de lei, fonduri pentru acest program care vor asigura hrana pentru aproape 2 milioane de copii.

Uniunea Europeana va contribui cu aproximativ 82 de milioane de lei pentru ca fondurile sa ajunga pentru tot anul.

Nu trebuie sa fii contabil sau un mare matematician ca sa-ti da-i seama ca hrana alocata fiecarui elev este de 1,92 lei pe zi, mai putin de jumatate din cat primeste un detinut, care nu produce, nu reprezinta viitorul tarii.

Guvernul a decis ca un detinut va primi mai multi bani pentru mancare, iar Ministerul Justitiei intentioneaza chiar sa majoreze indemnizatia de hrana pentru detinuti, interesant nu?

Explicatia este ca prin lege sumele de bani alocate pentru hrana detinutilor pot fi majorate daca pretul alimentelor depaseste 5% de la ultima actualizare, pai si la cei mici nu este acelasi lucru?

In urmatorul an scolar prescolarilor si elevii ar trebui sa primeasca:

Fructe si legume: mere, pere, struguri de masa, prune, morcov, pastarnac, telina radacina, sfecla rosie, ardei grasi, castraveti proaspeţi.

Lapte si produse lactate: lapte de consum fara adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fara adaos de lapte praf cum ar fi iaurtul, lapte acru, lapte covasit, chefir, sana si alte sortimente de lapte fermentate sau acrite.

Produse de panificatie: corn sau baton din faina integrala; covrigi simpli sau biscuiti uscati din faina integrala fara adaos de zahar, indulcitori si alti aditivi alimentari.

Cu siguranta pentru 2 lei pe zi nu va fi deloc asa, deja in anii trecuti cei mici au primit hrana care nu indeplinea conditiile prevaute de lege. Pe hartie exista, in realitate pentru producatori aceasta este o afacere si toti vor ca profitul sa fie cat mai mare, doar traim in Romania, de ce ne-ar pasa de calitate. In conditiile spuse ramane de vazut unde se va gasi hrana sanatoasa care sa se incadreze in sumele oferite de guvern.

In judetul Timis laptele vine de la unguri, asta in conditiile in care fermierii locali nu au unde sa-si vanda laptele si produsele.

Pe parcursul unei saptamani un copil ar trebui sa primeasca gratuit 2 portii de fructe si/sau legume, 2 portii de lapte, o portie de produse lactate si 5 portii de produse de panificatie, desigur cu incadrarea in sumele alocate cu aceste destinatii.

In incheiere mai adaugam si cateva detalii legate de masa unui Parlamentar care are un salariu ce poate depasi 40.000 de lei pe luna. Ei bine, alesii nostri iau masa la cantina platind maruntis, undeva la 10 lei pranzul. Chifla se vinde cu 50 de bani, un bors taranesc cu 2,13 lei, o salata de varza 1,91 lei, un ecler 1,78 lei, etc.

Distribuie
 

Leave a reply