Care sunt efectele secundare ale anesteziei peridurale

Care sunt efectele secundare ale anesteziei peridurale?

Anestezia peridurala este cea mai raspandita tehnica pentru atenuarea durerii in timpul nasterii. Ajuta in general femeile insarcinate sa aduca mai usor bebelusul pe lume, fiind totodata constiente si relaxate. Insa aceasta metoda este una destul de riscanta, cu efecte secundare. Care sunt acestea?

Anestezie peridurala: care sunt efectele secundare in timpul nasterii?

Majoritatea efectelor secundare cauzate de catre peridurala sunt benigne, minore si temporare. Cele mai curente sunt furnicaturile, tremuratul si senzatia de caldura in partea inferioara a corpului. In timpul nasterii, unele femei simt ca le mananca pielea. Aceasta mancarime poate fi cauzata de medicamentele anti-durere folosite in produsul anestezic. In acest caz, un medicament ar putea fi prescris pentru a calma iritatiile. Este in egala masura posibila schimbarea produsului injectat.

Un alt efect nedorit: o puterica hipotensiune arteriala. In momentul in care este efectuata anestezia epidurala, este normal ca presiunea arteriala sa fie urmarita indeaproape pe toata durata travaliului, deoarece are tendinta sa scada destul de tare. Acest lucru poate provoca ameteli. Pot fi administrate medicamente pentru a mentine tensiunea arteriala la limite normale.

Se intampla uneori ca viitoarele mame sa intampine dificultati an ceea ce priveste urinatul. In momentul in care viitoarea mamica beneficiaza de anestezia peridurala, este posibil sa nu mai simta cand vezica se umple deoarece produsul anestezic afecteaza nervii din jur. Sonda urinara poate fi necesara uneori. Controlul vezicii revine la normal atunci cand efectul anesteziei peridurale este eliminat. O alta complicatie: in timpul travaliului, anestezia poate fi insuficienta sau incompleta. Concluzie: nu elimina durerile. In acest caz, anestezistul poate propune o noua punctie.
Lista efectelor secundare nu se opreste aici. Daca acul folosit pentru peridurala nu este asezat unde trebuie, acest lucru poate provoca leziuni la nivelul maduvei spinarii si sa deterioreze nervii.

Care sunt efectele nedorite dupa nastere?

Dupa nastere, pot surveni dureri de cap din cauza anesteziei peridurale. In acest caz, medicii vor prescrie pacientei paracetamol. Unele femei se plang dupa nastere de dureri de spate constante. Cu toate acestea, aceasta complicatie nu este neaparat datorata anesteziei peridurale. Cele noua luni de sarcina si travaliul pot fi responsabile de aceste dureri.

Anestezie peridurala: contra-indicatii

Chiar daca contra-indicatiile sunt rare, peridurala nu este recomandata in caz de:
- Febra:
- Hipovolemie (un deficit de plasma sanguina);
- Infectie dermatologica in partea inferioara a spatelui;
- Tulburari de coagulare a sangelui;
- Unele boli neurologice;
- O scolioza severa nu reprezinta o contra-indicatie dar necesita precautii suplimentare;

Distribuie
 

Leave a reply