cum sa fiu un parinte modern

Cum sa fiu un parinte modern

Cum sa fiu un parinte modern

Multi parinti moderni, le ofera copiilor haine bune, mancaruri sanatoase si jucarii scumpe de calitate, si astfel cred ca au grija de copil cu dragoste. Si oamenii din jur gandesc la fel: copilul a venit la gradinita sau la scoala in haine frumoase si cu un telefon mobil in buzunar. „Ia uite ce parinti moderni are si cum au grija de el”. Ei incearca sa se asigure ca micutul lor nu duce lipsa de nimic, uitand sau nepresupunand ca exista anumite nevoi, si, de care copiii au nevoie in primul rand.

Astazi, copiii au voie sa-si petreaca mult timp cu gadget-uri sau sa mearga la tot felul de cercuri pentru dezvoltare, tabere de vara etc. Adesea copiii isi petrec tot timpul pe strada impreuna cu colegii lor. Toate acestea ii ajuta pe parintii impovarati, dar moderni, sa se relaxeze, cel putin intr-o oarecare masura sau sa faca ceva intr-o atmosfera mai relaxata. Astfel, copiii devin foarte independenti si invizibili pentru o vreme.

Comunicarea

Desigur, atunci cand un copil aduce acasa note slabe de la scoala, nu asculta sau este nepoliticos, parintii tind sa reactioneze la comportamentul lui. De asemenea, ei se intreaba: "De ce se comporta asa? Incercam sa investim in el tot ce avem. In comparatie cu multi colegi, el are totul... " Stop! Crezi ca asta e tot ce are nevoie? Parintii care incearca sa ofere ceva copiii lor in scopul dezvoltarii rapide, trec cu vederea cel mai important lucru, si anume, nevoia copiilor de a comunica cu tata si mama. Comunicarea a devenit o raritate in familiile moderne. 

Comunicarea nu este o simpla intrebare, cum ar fi: "Ai mancat deja?" Sau "De ce nu mai dormi?" Comunicarea nu este o morala, notatie sau comanda. Aceasta este atitudinea binevoitoare a parintelui si a copilului, dorinta si abilitatea, in primul rand a parintelui, de a asculta si de a intelege sentimentele copilului.

parinte bun

Ofera copiilor un bun exemplu

In practica, societatea noastra se sprijina pe multe valori false, care devin un obiectiv important pentru realizare. Cum ai putem, deci, sa-i inveti pe copiii tai adevaratele valori, sa-i ajuti sa le gaseasca si sa traiasca conform lor, daca tu, ca parinte modern, le pierzi din vedere? Cum ii poti  invata pe copii sa evite ceea ce distruge psihicul lor? Cum sa-i inveti apoi, cu un zambet, sa treaca peste esecuri si sa nu fie dezamagiti in abilitatile lor? Cum sa nu-i lasi sa fie aroganti? Raspunsul la aceste intrebari inseamna sa fii de fapt un parinte modern potrivit in meseria de parinte.

Nu numai comunicarea prietenoasa cu copiii, ci si exemplul personal al parintilor este cea mai eficienta modalitate de a-i influenta pe acestia. Iar daca parintii, de altfel, nu sunt lenesi pentru a le explica copiilor motivatiile actiunilor lor corecte, acest lucru duce la rezultate si mai mari. 

Copiii vor invata in mod fiabil aceste lectii pe viata. Un parinte modern inseamna in primul rand comunicare cu copilul. Discuta orice si despre orice cu el, fara sa incepi sa tipi la el si fara sa te minunezi de faptele pe care tocmai ti le-a dezvaluit. Asculta cu atentie si cu mare responsabilitate da-i sfaturi pe care acesta sa le urmeze.

Distribuie