Cum percep copiii mesajele din spatele criticilor parintilor

Cum percep copiii mesajele din spatele criticilor parintilor?

Fiecare dintre noi ca si parinti am fost pusi in situatia de a fi criticati. In copilarie eram criticati de parinti, de invatatori si de profesori, iar odata deveniti adulti suntem criticati de sefii de la locul de munca sau de colegi. Daca in calitate de adult putem face fata cu succes criticilor, in situatia unui copil lucrurile se schimba. Chiar daca criticile au rolul de a motiva si de a ambitiona un copil, trebuie spus ca acesta percepe diferite mesajele fiecarei critici venite din partea adultilor.

Tocmai de aceea este foarte important ca in calitate de parinte sa cunoastem care sunt mesajele pe care un copil le percepe atunci cand este criticat si care sunt efectele pe termen lung ale acestor critici. In cazul criticilor parintilor la adresa copiilor, mai ales in primii sapte ani de viata, mesajele negative au menirea de a le distruge increderea de sine, de a le insufla ideea de inferioritate si chiar senzatia de respingere.

discliplina

Modul in care comunici cu ei

Daca vrei ca cei mici sa creasca avand incredere in sine este important sa eviti orice critica prin care sa transmiti faptul ca nu ar fi suficient de buni. Dimpotriva, este recomandat sa oferi incurajari prin mesaje prin care sa ii spui ca poate si sa eviti sa ii vorbesti doar despre lucrurile pe care el nu le poate face. Un alt mesaj pe care criticile constante il percepe un copil este mesajul de neacceptare din partea parintelui. Faptul ca cel mic simte ca trebuie sa se schimbe pentru a nu mai fi criticat si implicit pentru a fi acceptat il face sa fie neincrezator in propria persoana.

La varste fragede cand un copil este criticat percepe acest lucru ca adresandu-se lui ca persoana si nu actiunii pe care o face. Criticile repetate au menirea de a face copilul sa se simta respins si acest lucru va duce la deficiente in comportamentul sau atunci cand acesta va ajunge la varsta adulta. De asemenea, critica excesiva are rolul de a-i insufla ideea de rusine si chiar de vinovatie pentru anumite fapte sau actiuni. Iar pentru a nu se mai simti vinovat sau rusinat cel mic va avea tendinta sa ascunda lucrurile care ii aduc critica, in loc sa fie deschis cu parintii.

Retine toate aceste aspecte si alege cu grija cat de des folosesti critica in educarea copiilor. Desi bine intentionata critica poate cauza traume pentru toata viata pentru copii.

Distribuie
 

Leave a reply