cat de des se face masaj

Cât de des este bine să faci masaj?

Sa faci un masaj poate fi un mod ideal pentru a avae grija de tine si pentru a vindeca anumite probleme medicale. Poti cauta un maseor profesionist pentru diferite masaje, sau iti pori face tu unul.

De asemenea, chiar si un prieten sau partenerul de viata iti poate face. Daca ai un ulei de masaj de calitate, va fi la fel de placut ca cel de la salon!

Cu toate ca este atat de usor sa faci un masaj, cat de des sunt acestea recomandate? Nu se poate face foarte des nu? Iata adevarul:

Frecventa si durata masajelor depinde de tipul de masaj pe care il faci. Multe studiii recomanda anumite masaje pentru a trata anumite probleme de sanatate precum dureri sau rani.

Daca vorbim de probleme medicale, este cel mai indicat sa lasi situatia pe seama unui profesionist. Vorbeste cu maseorul ce despre tipul de masaj recomandat si cat de des este bine sa il faci.

Daca masajele obisnuite nu sunt in bugetul tau, considera sa faci niste intindeti intre sesiuni. Poti de asemenea sa inveti anumite tehnici de masaj pe care sa le faci singur, la tine acasa, in mod frecvent.

Acestea le poti invata de la medic, de la un maseor profesionist sau de la cursuri de masaj (cu toate ca cursurile sunt cel mai adesea pentru a face o cariera in acest domeniu).

Tipuri de masaj

Masajul drenajului limfatic

Acest tip de masaj este ideal pentru drenarea nodulilor limfatici care au fost afectati de o operatie recenta sau de anumite probleme medicale.

E posibil sa ai nevoie de acest masaj in fiecare zi la inceput, dar in timp, poti incerca de 2-3 ori pe saptamana.

masajul drenajului limfatic trebuie mereu facut de un profesionist. Poti de asemenea as inveti si tu cateva tehnici.

Masajul tesutului profund

Un masaj al tesutului profud foloseste miscaru usoare, puternice pentru a atince muschii si tesutul conetciv. Acest tip de masja este potrivit pentru masarea muschilor si ranilor.

E posibil sa cauti un astfel de masaj sa il faci in fiecare zi, de mai multe ori pe saptamana. Maseorul tau iti poate recomanda o frecventa in care sa il faci pentru a trata anumite probleme de sanatate cu ajutorul acestui tip de masaj.

Masajul capilar

Masjaul cailar poate fi foarte relaxant si poate chiar sa reduca tensiunea sau bataile inimii.

Un studiu din Korea a aratat ca femeile care lucreazain birou experimenteaza adesea beneficii de sanatate incrediile dupa 15-25 de minute de masaj capilar, de 2 ori pe saptamana, pentru 10 saptamani.

Poti observa ca masajul capilar te poate auta sa te calmezi si sa imbunatatesti beneficiile generale.

Masajul corporal intreb

Un masaj corporal intreg este numit adesea masaj suedez. Acest tip de masaj promoveaza relaxarea. Poti cauta acest tip de masaj numai in anumite ocazii, la cateva saptamani, sau chiar la cateva luni pentru a te ajuta sa scapi de stres. Nu este un masaj ce necesita neaparat sa fie facut in mod frecvent, deoarece este folosit doar pentru relaxare.

Totul depinde de tine si de cat de stresat esti. Vorbeste insa cu medicul sau cu maseorul despre cat de des este indicat sa il faci, pentru a nu exagera!

Masajul pe scaun

Masajul pe scaun ajuta la ameliorarea durerilor musculare si te ajuta sa te relaxezi.

Un studiu a descoperit beneficii incredibile de sanatate pentru adultii care fac astfel de masaje in sedinte de 20 de minute.

Poti experimente un astfel de masaj la tine acasa, prin cumpararea unui scaun de masaj sau il poti face la un salon, in mod ocazional sau regulat.

Masajul pentru anumite conditii medicale

Masajul poate fi relaxant si placut, reducant stresul si anxietatea. De asemenea, poate fi potrivit in timpul sarcinii. Este important sa afli cat de des este bnie sa faci masaj pentru a nu exagera sau pentru a nu-l face prea rar. Iata cat de dese este important sa faci masaj pentru anumite conditii medicale

Masajul pentru durerea de spare

Un masaj obisnuit iti poate ameliora durerea de spate. Un studiu a descoperit ca un masaj de 30 de minute pentru 10 zile ajuta la reducerea durerii la pacienti.

Masajul pentru durerea de gat

Masajule ste o cale pentru ameliorarea durerii degat pe  termen scurt. Obtinerea unui astfel de masaj poate fi foarte benefica.

Un studiu a descoperit ca masajul de 60 de minute de 2-3 ori pe saptamana poate fi mult mai benefic decat sa il faci o data pe saptamana, pentru cei cu durere de gat.

Masajul pentru stres si anxietate

Majoritatea masajelor ajuta la ameliorarea stresului, anxietatii si pot chiar ajuta la combaterea depresiei.

Masajul pentru relaxare este unul din cele mai cautate. Conform unui studiu, 66% dintre persoanele care fac masaj, cauta un masaj care sa ii ajuta sa se relaxez, sa scape de stres si de anxietate.

cand sa mergi la masaj

Masajul de relaxare trebuie sa fie facut cel mai adesea in sesiuni de aproximativ 60 minute. Acesta este benefic pentru cei are care doresc sa reduca nivelul de cortizol, ajutand la reducerea acestuia cu pana la 30% si la cresterea nivelului de serotinina. Acest lucru te va ajuta sa te relaxezi si sa iti imbunatatesti starea mentala, de bine.

Masajul in sarcina

Un studiu din 2018 a descoperit ca masajul regulat, usor, facut de civna de acasa sau de un maseor profesionist poate contribui la so sanatate mentala mai buna si la reducerea durerii de picioare sau de spate.

Unu sau doua sedinte de masaj de 20 de minute o data sau de 2 ori pe asmtanaa, poate fi suficient pentru a reduce anxietatea si stresul, precum si a simptomelor fizice sau a sarcinii.

Acest studiu a descoperit ca masajele de 15 minute in fiecare zi pot ajuta la reducerea timpului travaliului si pot reduce cantitatea de medicamente de care ai nevoie.

Beneficiile masajului

Masaejele pot avea multe beneficii, inclusiv:

  • reducerea stresului
  • reducerea durerii
  • scaderea tensiunii arteriale
  • eliberarea tensiunii musculare

Riscurile masajului

Masajul nu este tot timpul cea mai sigura activitate daca suferi de anumie conditii medicale. Este bine sa ai grija la aceste activitati daca suferi de:

  • oase rupte sau fracturate
  • probleme cu coagularea sangelui
  • rani deschise sau arsuri
  • cancer
  • osteoporoza
  • alte probleme medicale serioase

Daca esti insarcinata, medicul sau maseorul e posibil sa iti spuna ca masajul nu este indicat in primul trimetsru sa daca suferi de hipertensiune. De asemenea, nu este indicat sa fac ai avut de curadn o operatie.

Este important sa gasesti pe cinva specializat in masajul prenatal petnru a te asigura ca vei primi un masaj sanatos si sigur in timpul sarcinii.

Exista cateva riscuri care potaparea daca ai parte de un masaj.

Daca ai un chaeg de sange sau daca ai avut cheaguri de sange in trecut, este bine as consulti un medic inainte de masja. IN timpul sesiuni, cheagurile de sange se pot rupe si pot merge catre inima sau plamani. Acest lucru poate duce la infarct sau blocarea arterelor.

Nu ar trebui sa mai faci masaj daca simti durere.

Concluzie

Exista multe motive pentru care sa faci masaje regulat sau semi-regulat. Fiecare tip de masaj se face in anumite intervale. Cu toate astea, durata sesiunilor de masaj si frecventa acestora depinde este foarte subiectiva: in timp ce unele persoane pot face masaje mai des, altele au nevoie de mai mult timp de recuperare.

Pentru a afla exact cat de des poti face tu masaj, este cel mai indicat sa vorbesti cu un maseor care iti cunoaste istoricul medical sau cu un medic, de preferat medicul de familie sau un medic care are cunostinte in masaj, despre cat de des este bine sa faci masaj conform istoricului tau medical.

Masajul poate fi benefic atat timp cat il faci constant si nu prea des, pentru a nu exagera dar nici prea rar, pentru a nu avea efecte ameliorate.

Distribuie
 

Leave a reply