Suntem convinsi ca in perioada sarcinii auziti sau va puneti des intrebarea daca va fi fata sau baiat. Este o curiozitate si o intrebare destul de fireasca, iata la cate saptamani se poate vedea sexul bebelusului.
Ecografia
Majotitatea mamicilor au primul examen cu ultrasunete sau ecografie in saptamanile 18-20 de sarcina, in lunile 4-5. O ecografie poate detecta sexul bebelusului, exceptie fac situatiile in care bebelusul se afla intr-o pozitie in care nu se poate determina cu exactitate sexul copilului. Din motive evidente la baieti este mult mai usor de vazut.
Amniocenteza
In afara de metoda ecografiei o alta metoda sigura este amniocenteza. Acest test datorita riscului pe care il presupune procedura nu este recomndat doar pentru a afla sexul copilului, este efectuat de obicei de mamimicile de peste 35 de ani in scopul de a depista eventualele probleme genetice. Procedura medicala consta in introducerea unui ac in uter pentru a extrage o cantitate mica de lichid amniotic.
Amniocenteza este recomandata incepand de la 15 saptamani de sarcina, deci mai devreme decat ecografia, parintii au ocazia sa descopere sexul copilului.
Testul de vilus corionic CVS
Acest test este rar folosit, este un test prenatal foarte precis ce detecteaza anomaliile cromozomiale, ca sindromul Down. Este folosit pentru diagnosticare, ceea si ne arata cu certitudine daca un bebelus sufera sau nu o anumita boala, insa ne poate oferi si informatii despre sexul copilului.
Testu CVS poate fi recomandat de catre medic in urmatoarele cazuri:
- Bebelusul prezinta un risc mai mare decat normal de a avea probleme cromozomiale.
- Mama are peste 35 de ani si nu a facut inca un test de detectare a sindromului Down.
- Una sau mai multe rude care sufera de o boala genetica.
- Parintii prezinta un risc crescut de a avea un copil cu o boala transmisibila genetic.
- In trecut mama a mai avut o sarcina afectata de o anomalie genetica.
Acest test din spusele mamicilor nu este dureros, este mai degraba neplacut. In functie de varsta sarcinii, pozitia placentei si chiar de preferinte se pot alege una dintre urmatoarele metode:
Prelevare transvaginala – se poate efectua intre saptamanile 11 si 13 de sarcina. Medicul cu ajutorul unui orceps fin va introduce cu atentie un mic tub prin vagin si cervix pentru a ajunge la placenta.
Prelevare transabdominala – de obicei este efectuata dupa perioada de 13 saptamani. Consta in introducerea unui ac prin abdomen si uter catre placenta, in functie de caz sau cerinta se poate face anestezie locala pentru a amorti peretele abdominal.
Celulele prelevate din placenta contin multe informatii genetice si ne pot oferii si sexul bebelusului.