Atunci când micuțul se confruntă cu o afecțiune, părinții își fac o mulțime de griji, chiar dacă vorbim despre o răceală simplă sau o problemă mai gravă. Una din afecțiunile întâlnite în rândul copiilor, care îi sperie adesea pe părinți, este o infecție a tractului urinar, În acest caz vorbim despre o infecție cu bacterii în uretră, vezica urinară și rinichi. Simptomele variază în funcție de vârsta copilului și de locul în care apare inflamația. În acest articol vom afla mai multe despre simptome, cauze și tratamentul infecției urinare, astfel încât părinții să știe exact cum să acționeze în timp util.
Ce este infecția tractului urinar la copii?
Cum spuneam, este o infecție a uretrei, vezicii urinare și, uneori a rinichilor, cauzată de bacterii. Simptomele variază în funcție de vârsta copilului și de unde anume în tractul urinar apare inflamația. Bacteriile provin din propriul intestin al copilului și se deplasează prin uretră în vezica urinară. Dacă bacteriile reușesc să invadeze căptușeala vezicii urinare, aceste bacterii vor duce la o inflamație a căptușelii din interiorul vezicii urinare. Membrana mucoasei devine roșie, iar întreaga vezică urinară devine iritabilă. Acest lucru duce la contracții ale vezicii urinare, chiar dacă aceasta nu este plină. În acest caz, vorbim despre o infecție a tractului urinar inferior (cistită).
Dacă bacteriile se deplasează în sus pe uretră și rinichi, copilul va face o infecție a tractului urinar superior (pielită renală). La copiii mici, sub 2 ani, de obicei există trecere liberă de la uretră la vezică, iar o infecție a tractului urinar se va răspândi întotdeauna la rinichi.
Care sunt simptomele infecției tractului urinar?
Copiii mici fac cel mai adesea febră și prezintă vărsături. Cu toate acestea, pot dezvoltă multe simptome. De exemplu, atunci când micuțul nu ia în greutate, cauza poate fi și o infecție urinară.
Copiii mai mari au aceleași simptome ca și adulții: durere la urinare și urinare frecventă. Dar pot prezenta și greață, vărsături, dureri de stomac și febră.
Cum este pus diagnosticul?
Diagnosticul este adesea dificil de pus doar pe baza simptomelor copilului și a evoluției bolii. Prin urmare, sunt necesare o probă de urină și, eventual, analize de sânge. Copiii sub 2 ani, la care medicul suspectează o infecție a tractului urinar, vor fi examinați în spital pentru a exclude pielonefrita.
La copiii cu pielonefrită, o ecografie a rinichilor sau un așa-numit studiu izotop în timpul urinării este recomandat pentru a investiga dacă există malformații congenitale, care predispun la infecții ale tractului urinar. Cel mai frecvent defect congenital este acela că urina se scurge în sus, spre rinichi, atunci când copilul urinează (reflux).
Cum apare o infecție urinară?
Am specificat mai sus faptul că bacteriile, care provin de obicei din propriul intestin al copilului, se deplasează prin uretră în vezică. Majoritatea infecțiilor sunt cazuri unice în care nu poate fi identificată nicio cauză. Cu toate acestea, există malformații congenitale care îi fac pe unii copii mai predispuși la infecții repetate ale tractului urinar. Este bine de știut faptul că infecția tractului urinar nu este contagioasă. Un alt lucru interesant este predispoziția la astfel de afecțiuni. Dacă părinții copilului au experimentat multe infecții ale tractului urinar în copilărie, și acesta va prezenta un risc mai mare de a face o infecție a tractului urinar. De asemenea, anumite malformații congenitale sunt ereditare.
Cum să tratezi infecția tractului urinar la copii?
Există mai multe tipuri de tratament infecție urinară copii. Infecția este tratată adesea cu antibiotice. Pentru majoritatea copiilor, acestea sunt episoade acute, dar aproximativ o treime experimentează o nouă infecție în primul an după prima. Dacă copilul are sub 2 ani sau are infecții repetate ale tractului urinar, de obicei trebuie făcute mai multe investigații în spital.
Pielonefrita acută reprezintă un risc, copilul putând să dezvolte cicatrici la rinichi. Infecțiile repetate sunt asociate cu un risc crescut de afectare a rinichilor. Prin urmare, copiii cu infecții repetate trebuie investigați pentru a trata sau a preveni afectarea rinichilor.
De asemenea, părinții pot apela la metode naturale atât ca prevenție, cât și ca adjuvant în tratamentul infecției. Să vedem ce putem face:
Hidratarea: Un aspect fundamental în gestionarea infecțiilor urinare este menținerea unei hidratări adecvate. Consumul suficient de apă poate ajuta la diluarea urinei și eliminarea bacteriilor din tractul urinar. Sunt recomandate apa, ceaiuri și sucuri naturale.
Suplimentele cu D-manoză și merișoare: Suplimentele cu D-manoză, precum și sucul de merișor au fost asociate cu prevenirea recurențelor infecțiilor urinare. Substanțele din merișor pot ajuta la prevenirea aderării bacteriilor la pereții tractului urinar. Cu toate acestea, este important să se discute cu medicul înainte de a introduce merișorul în dietă copilului. Suplimentele trebuie achiziționate numai de la magazine de încredere, precum plantum.ro. Pentru o mai bună administrare, recomandăm suplimentele cu D-manoză lichidă. Acestea au un gust plăcut pentru cei mici, sunt ușor de ingerat și, în general, nu pun probleme dacă sunt administrate copiilor cu vârsta de peste 3 ani. Până în 3 ani, discutați cu pediatrul copilului.
Probiotice: Anumite tipuri de bacterii “bune” pot ajuta la menținerea echilibrului florei intestinale și la urinare. Probioticele pot susține sistemul imunitar și pot ajuta la prevenirea infecțiilor. Și în acest caz, sfatul medicului este recomandat.
Alte măsuri de prevenție
Infecția tractului urinar nu este contagioasă. Cu toate acestea, copiii care au febră (temperatura peste 38 de grade) sau sunt în general slăbiți, ar trebui să stea acasă.
De asemenea, asigurați-vă că micuțul merge regulat la toaletă, aproximativ la fiecare 3 ore în timpul zilei.
Evitați constipația! Pentru asta, cei mici trebuie să consume multe lichide și să aibă o dietă echilibrată, bogată în fibre.
Copiii cu malformații la nivelul tractului urinar sau alte afecțiuni complicate trebuie obligatoriu să fie investigați și tratați în spital. Pentru acești copii, pot fi necesare antibiotice preventive sau intervenții chirurgicale.
Infecția tractului urinar la copii este periculoasă?
Cistita este de obicei inofensivă. Dacă inflamația se extinde la țesutul renal, totuși, poate exista riscul unor infecții mai grave, posibil cu deteriorare permanentă. Acest lucru se aplică în special copiilor mici și copiilor cu malformații congenitale.
În cazul în care copilul prezintă simptomele pe care le-am descris mai sus, părinții trebuie să rămână calmi și să apeleze la sfatul medicului specialist sau al pediatrului.