Rolul unui puzzle in dezvoltarea si educarea copiilor

Rolul unui puzzle in dezvoltarea si educarea copiilor

Puzzle-ul este unul dintre jocurile pe care fiecare dintre noi le cunoaste. Fie ca ai incercat un astfel de joc, fie ca ai vazut sau ai auzit despre astfel de jocuri, puzzle-ul este deopotriva o metoda de relaxare pentru adulti si o metoda de dezvoltare pentru cei mici. Chiar daca poate parea greu de crezut, un puzzle are mult mai multe beneficii in dezvoltarea unui copil, pe langa acela de a-l tine atent si cuminte in camera sa.

Contribuie la invatarea rezolvarii de probleme

In momentul in care un copil se afla pus in fata unor piese de puzzle, acesta afla ca trebuie sa rezolve o problema: sa obtina o imagine din piesele respective. In acest context cel mic trebuie sa gasesca propria gandire logica si propriile repere pentru a pune cap la cap piesele pentru ca in final sa rezulte imaginea completa si perfect lipita. Chiar daca la inceput poate parea o problema destul de dificila, cu cat cel mic va rezolva mai multe puzzle-uri, cu atat odata cu trecerea timpului acesta va reusi sa rezolve mai repede si mai eficient chiar si puzzle-uri cu un grad de complexitate mai mare.

Contribuie la imbunatatirea memoriei

Intr-un joc de puzzle poti vedea o piesa de foarte multe ori pana ce aceasta piesa se va potrivi intr-un anume loc al puzzle-ului. Prin faptul ca cel mic vede o piesa de mai multe ori si la un moment dat isi aminteste de piesa respectiva pentru a o pune la locul potrivit, cel mic isi dezvolta capacitatea de a memora imagini si isi imbunatateste astfel memoria.

Invata sa gandeasca strategic

Un puzzle in care toate piesele sunt inaintea celui mic l-ar putea descuraja. Insa daca parintele ii explica diferite abordari pentru rezolvarea acestei „probleme”, cel mic va invata in timp sa rezolve singur diferite puzzle-uri si va invata astfel sa gandeasca strategic astfel incat in final toate piesele sa fie aranjate perfect pentru a obtine imaginea din puzzle. Prin aceasta copiii vor putea invata cum sa gandesca strategic si atunci cand vine vorba despre diferite probleme de rezolvat pentru scoala sau chiar pentru sarcinile pe care le au de indeplinit acasa.

Ai in vedere toate aceste beneficii pe care un puzzle le poate avea in dezvoltarea si educarea unui copil. Exista foarte multe tipuri de puzzle-uri pentru copii de toate varstele.

Distribuie
 

Leave a reply