Botezul este primul mare eveniment important din viața unui om. Prin botez, omului i se șterg păcatele și i se deschide poarta Bisericii lui Hristos. De regula, botezul se face, la aproximativ 40 de zile de la naștere. În cazuri speciale, se poate face și mai devreme, dacă bebelușul este bolnav.
Bebelusul botezat este în centrul atenției. Toate rudele și toți prietenii părinților participa la acest eveniment important din viața copilului.
Pentru desfășurarea ceremoniei de botez, sunt necesare anumite articole. Unii părinți și nași aleg sa cumpere doar articolele obligatorii, în timp ce alții mai cumpara și alte lucruri opționale. Pentru ca lucrurile cumparate pentru bebelus sa fie de calitate, acestea trebuie achizitionate de la un magazin de încredere care își tratează cu seriozitate clienții.
Dacă ești mama sau nasa unui copil ce urmează a fi botezat, sigur ti-ai făcut deja o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le cumperi pentru ziua cea mare. Asigura-te ca lista ta este completa, pentru a nu fi pusă într-o situație jenantă în ziua botezului. Sigur nu vrei ca preotul sa-ti ceara un obiect pe care tu nu l-ai adus la biserica.
În acest articol, vom detalia principalele lucruri necesare pentru botezul unui copil.
1. Haine de botez
Pentru că la botez, bebelusul este în centrul atenției, trebuie imbracat pe masura. În ziua botezului, copilul trebuie sa primeasca doua randuri de haine, unul de la părinți și unul de la nași. Copilul este imbracat in hainele de la parinti la intrarea în biserica, iar la iesirea din biserica este imbracat in hainutele primite in dar de la nasi.
Găsești în magazine o mulțime modele de haine de botez, incepand de la de costumase elegante pana la rochite extrem de dragute. Daca iti doresti ca fetita sa fie o prințesă în ziua marelui eveniment, o poți imbraca intr-o rochita diafană. De asemenea, atat fetele cat și băieții pot fi imbracati în ținute tradiționale, specifice unei anumite zone a țării.
Cand alegi hainutele pentru botez, consulta tabelul de marimi. Mărimea trebuie sa se potriveasca varstei bebelusului. Însă, ar trebui sa ții cont și de lungimea copilului, unii copii se dezvolta mai repede, alții mai lent. Dacă nu știi care este marimea potrivita, întreabă mama copilului, ea sigur știe ce i se potrivește.
De asemenea, cand alegi hainutele trebuie sa te asiguri ca acestea sunt confectionate din materiale de calitate, prietenoase cu pielea copilului. Pielea bebelusului este foarte sensibilă și se poate irita cu usurinta. Îți recomand sa optezi pentru hainute din bumbac. Măcar dosul hainelor trebuie sa fie din bumbac 100%, dacă la exterior, mai exista și alte materiale.
Un alt lucru de care trebuie sa ții cont când alegi hainele, este sa nu fie prea fixe pe corpul beb
2. Trusou de botez
Trusoul de botez este un articol obligatoriu. Acesta nu poate sa lipseasca de la biserica, deoarece contine elemente necesare atat bebelusului cat si preotul. Atunci cand cumperi trusoul, verifica să fie complet.
Un trusou complet contine un prosop pentru bebelus si unul pentru preot, un sapun, o sticluta de mir, o panza de mir și o fasa. Exista și trusouri care mai conțin și alte lucruri optionale, precum batista si paturica pentru bebelus.
Pe site-ul teobebe.ro gasesti mai multe modele de trusouri, de la trusouri elegante, pana la trusouri haioase.
Dacă dorești, poți sa personalizezi tricoul cu inițialele sau numele copilului. Unele persoane aleg sa cumpere si un cufar pentru trusou. De cele mai multe ori, părinții refolosesc cufarul după botez și pun în el lucrurile bebelusului pe care doresc sa le pastreze ca amintire.
elusului. Copilul trebuie sa se simtă confortabil și să se poată mișca în voie. Daca hainele stau prea stramt pe el, sigur nu se va simți bine și va începe sa planga.
3. Lumanare de botez
Și lumanarea de botez este un element obligatoriu. Aceasta poate fi decorata cu diferite materiale din tull, dantela, catifea etc. De asemenea, poate fi personalizată cu numele sau inițialele copilului. Materialul folosit la impodobirea lumanarii poate avea diferite culori.
Lumina lumanarii aprinsa la botezul copilului este parte din lumina cerească. Lumanarea trebuie cumparata de nasii copilului. Tot ei vor fi cei care vor tine lumanarea în mână în timpul ceremoniei. Din momentul în care accepta sa devină părinții spirituali ai copilului, nasii trebuie să-l protejeze pe cel mic și să-l ferească din calea obstacolelor.
Conform traditiei crestine, lumanarea de botez trebuie aprinsa si la baita de a doua zi, cand nasa scalda copilul. Lumanarea poate fi aprinsa la fiecare zi de naștere a copilului. Pentru a rezista cat mai mult timp, lumanarea trebuie invelita intr-o carpa de bumbac și pusă într-o cutie. Alături se pot pune și cateva crengute de busuioc sfintit.
4. Marturii
Rudele și prietenii părinților care participa la botezul copilului, vor primi în dar un mic obiect, drept mărturie. Mărturia le va aminti oamenilor ca au participat la botezul bebelusului.
Drept mărturie se pot oferi batoane de scortisoara, fotografii magnetice, borcanele cu miere de albine, saculeti cu lavanda sau bomboane, etc. Mărturiile sunt cumparate de părinți. Cei mai mulți părinți aleg sa personalizeze mărturiile de botez cu numele copilului și data botezului.
5. Invitatii
Părinții trebuie să invite oamenii la botezul copilului printr-o invitație. Exista multe modele de invitatii de botez, de la modele hazlii, la modele elegante. Alege un model de invitație care se potrivește cu tematică botezului.
6. Cutia de dar
La botez, copilul primește o mica atenție din partea invitatilor. Părinții trebuie sa cumpere o cutie de dar în care sa puna plicurile cu bani primite de la persoanele ce participa la petrecerea de botez. Aceasta cutie poate fi apoi folosita pentru depozitarea lucrurilor bebelusului.
Ar fi bine ca toate articolele de botez sa fie achizitionate dintr-un singur magazin. Astfel, toate elementele se vor potrivit perfect. Cu siguranța toți invitații își vor aminti cu drag de botezul de basm la care au participat.