Sa stii sa citesti este o competenta indispensabila in orice situatie din viata. Asta, fie ca vorbim despre scoala, fie ca vorbim despre munca sau viata de zi cu zi. Lectura ajuta, printre altele, la intelegerea temelor, la intelegerea semnelor de circulatie, la completarea unor formulare sau tratarea unor informatii care provin din diferite medii.
Astfel ca, este foarte important sa incurajam copiii sa citeasca de la o varsta cat mai frageda si sa ii antrenam. Vor dobandi in acest fel aptitudini si competente importante care le vor fi utile intreaga viata.
Lectura favorizeaza concentrarea si creativitatea. Pentru a-si imagina mai bine intrigile si personajele din carti, copiii trebuie sa transforme in imagini in mintea lor, cuvintele pe care le citesc. Astfel ca, daca vor citi in mod regulat, isi vor stimula imaginatia si fantezia. Copilul care citeste va fi in masura sa dezvolte o lume imaginara si colorata care este sursa de numeroase idei.
Lectura poate antrena si capacitatea de a se concentra care, mai tarziu, va fi un atu de pret la scoala.
Lectura poate stimula inteligenta
Citind carti, copiii vor dobandi in mod constant unele cunostinte si isi vor largi si orizontul. Gratie lecturii isi pot dezvolta curiozitatea, descoperind o lume noua, diverse obiceiuri sau moduri de viata, dar si opinii. Toate aceste informatii solicita inteligenta lor, un motiv suplimentar de a da mai multa importanta lecturiii.
Lectura poate stimula creierul sa formeze noi sinapse si sa creeze noi conexiuni. Copiii vor intelege astfel mult mai usor legaturile din texte, vor putea rezolva temele sau anumite probleme mult mai usor. Astfel ca, toti copiii care citesc mult, au cele mai bune rezultate scolare, nu doar la romana sau limbi straine, ci si la matematica.
Lectura merge mana in mana si cu anumite comportamente sau competente sociale. Atunci cand citesc, copiii au tendinta de a se identifica cu personajele si chiar ajung sa simta ceea ce simt acestia. Asfel ca invata sa fie mai empatici si sa inteleaga emotiile celor din anturajul lor.
Lectura poate stimula si capacitatile copilului de a comunica mai ales povestind colegilor diferite povesti preferate. Copilul va fi deci mult mai pregatit pentru viitoarele sale conversatii. Aceasta competenta este cea mai utila in viata profesionala mai ales atunci cand va intilni noi partneri.
Lectura are si un efect relaxant deoarece poate reduce stresul. Potate favoriza somnul deoarece ritmul cardiac si presiunea arteriala scad.