otrava din pepene

Pepenele verde contine substante toxice

Cand vine vara, nimic nu se compara cu un pepene verde mancat la un picnic sau chiar in casa cu familia, direct rece de la frigider. Din pacate pepenele verde pe care obisnuiam cu totii sa-l impartim cu familia s-a dovedit ca este mai toxic ca niciodata.

In luna iulie din acest an, au crescut semnificativ numarul pacientilor cu probleme digestive. Conform unui raport al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) au fost peste 3.000 de cazuri de boli diareice acute (BDA) inregistrate la nivel national in saptamana 6-12 iulie si peste 1.600 de pacienti au avut nevoie de internare.

Nu este o noutate ca fermierii romani practica metode neortodoxe prin intermediul carora obtin productii mari si timpurii, sau folosesc substante care sa-i mentina cat mai proaspeti mai mult timp.

Majoritatea producatorilor se grabesc sa obtina productie timpurie pentru a fi printre primii la piata, preturile sunt mult mai mari, deci obtin castiguri frumoase. Pepenii sunt culesi devreme apoi injectati cu un compus chimic numit Forclorfenuron, pastreaza fructul proaspat pentru mai mult timp.

Acest produs este un vis pentru producator si cancer pentru noi consumatorii, chiar daca pepenele a fost cules mai devreme, acest produs chimic faciliteaza coacerea artificiala si pastreaza in pepenele proaspat un timp indelungat.

Cred ca toti v-ati intrebat cum de fructele numai au gust, acum ati gasit raspunsul.

Cum identificam pepenii injectati?

Este greu sa ne dam seama la prima vedere daca un pepene a fost injectat sau nu, de obicei ne dam seama acasa dupa ce l-am taiat. Analizati totusi exteriorul fructului pentru a gasi urme de intepaturi.

De regula pepenii injectati cu Forclorfenuron au samburii albi, daca cereti sa se faca proba inainte sa cumparati si samburii sunt albi si nu negrii cum ar trebui sa fie nu cumparati.

O data ajunsi acasa, inainte sa mancati faceti o mica proba ca sa va verificati daca pepenele contine sau nu coloranti. Taiati o bucatica de miez si adaugati-o intr-un pahar la temperatura camerei. Daca apa va deveni doar tulbure totul este in regula., daca insa apa se coloreaza in roz sau galben inseamna ca pepenele a fost injectat cu coloranti.

Miezul atat la pepenele galben cat si cel rosu trebuie sa fie moale, cu aspect nisipos. Daca observati ca este neted si lucios ceva nu este in regula, nu mancati.

Intodeauna nervurile din miezul pepenului trebuie sa fie de culoarea fructului si nu albe. Un alt aspect d eluat in calcul este ca miezul pepenului trebuie sa fie roz pentru pepenele roşu, nicideum violet, iar la pepenele galben miezul nu trebuie sa fie nuante de roz sau verzui. In frigider daca pepenele ramane lipicios inseamna ca are un conţinut crescut de nitrati.

Recomandari

Recomandarea sau sfatul nostru este ca oricat de tentant ar fi sa cumperi din piata nu este indicat, producatorii nostri nu sunt educati si nu stiu cum sa foloseasca aceste substante ori sunt criminali si fac totul cu buna stiinta. Chiar daca cunosti vanzatorul din coltul strazii pentru ca vine in acelasi loc de ani, gandeste-te ca asta nu este relevant, nu poti sa stii cum si in ce conditii a obtinut productia.

O sursa mai sigura raman magazinele mari, unde producatorii sunt controlati sau ar trebui sa fie, ideea este ca si ei stiu ca ar putea fi controlati si este foarte posibil sa nu faca exces de substante chimice.

Distribuie

Leave a reply